måndag 17 november 2008

Köttfärslimpa - allt på ett fat

Efter att ha jobbat hela helgen började jag den nya veckan med att vara ledig. Det är alltid skönt att ha måndagen ledig efter en jobbhelg så kan man starta på nytt igen på tisdagen. Men den här veckan blir en riktig glidarvecka för mig. Ska bara jobba tre pass, tisdag-torsdag, sedan har jag tagit ut en semesterdag på fredag för vi ska åka till Rostock i Tyskland och shopa fredag/lördag! Ska bli skönt att komma iväg om än bara för ett par dagar. Det är alltid lyxigt att bo på hotell, och käka hotellfrukost så klart! Så det ser jag verkligen fram emot. Synd bara att julmarknaden inte har hunnit starta i Rostock när vi är där, det gör den inte förrän helgen efter, den 27:e november. Jag har varit i Rostock flera gånger men julmarknaden har jag bara besökt en gång och den kan jag verkligen rekommendera. Glühwein, godis, hantverk, korvar....allt som bara en tysk julmarknad kan erbjuda. Har ni möjlighet, så åk dit eller till någon annan julmarknad i Tyskland, för de är mycket mysigare än de svenska tycker jag.

Som sagt, idag har jag varit ledig. Det är nästan alltid då jag bloggar har jag märkt, kanske för att jag har mest tid då...Jag har faktiskt hunnit med en hel del och det känns bra. Jag började dagen med att träna på gymet och som vanligt blir jag så pigg när jag väl varit där. Det känns så tungt att ge sig iväg men så skönt när man gjort det. Därefter blev det som vanligt en välförtjänt fika och sedan var det dags att göra lite nytta. Sambon och jag hjälptes åt att putsa fönsterna, det är ju snart första advent och då vill man ju ha skinande rena fönster, och sedan städade jag lite på bottenvåningen när jag ändå var i farten. Efter allt detta fejande så blev vi ju så klart hungriga och idag hade vi bestämt oss för att laga köttfärslimpa. I Vår Kokbok hittade vi ett recept som vi bestämde oss för att prova. Det blev så gott att jag genast var tvungen att sätta mig ner och skriva in det i bloggen med den goda smaken fortfarande kvar i munnen! Det är lätt att glömma bort sådana här vardagsklassiker när man ska tänka ut middagsmat och just det här receptet var så smidigt eftersom man kör potatis grönsaker och hela rubbet i ugnen samtidigt. Så smidigt tycker jag och under tiden som maten står i ugnen kan man ju sätta sig ner och pusta en stund efter dagens slit:) Nu hade jag plockat fram färs från frysen innan jag hittade receptet så jag tredubblade köttfärslimpan men inte det övriga eftersom jag tinat upp så mycket färs. Det är därför det blev en JÄTTE köttfärslimpa på min långpanna. Receptet som ni får här däremot är bara till 4 personer. Varsågoda!

Köttfärslimpa – allt på ett fat
4 portioner

400 g blandfärs
¾ dl havregryn
1 msk potatismjöl
2 dl mjölk
1 tsk salt
1 ägg
1 krm svart- eller vitpeppar
Ca 2 msk finhackad lök
1 tsk oregano

8-10 medelstora potatisar (ca ¾ kg)
2-3 gula lökar
3-4 morötter
2-3 palsternackor
3 dl grönsaksbuljong (tärning)
2 msk smält smör
1 msk soja

Blanda havregryn, potatismjöl och mjölk och låt det svälla i minst 10 minuter. Tillsätt färs och salt och blanda väl. Rör ner ägg, peppar, oregano och lök. Lägg färsen på ett stort ugnssäkert fat och forma den till en knubbig limpa.

Sätt ugnen på 250°.

Skala potatis, lök, morötter och palsternackor. Skär potatis och lök i klyftor, morötterna och palsternackorna i skivor. Koka lök, morötter och palsternackor i buljongen i ca 5 minuter. Spara buljongen. Lägg potatis, lök, palsternackor och morötter runt färsen. Pensla allt med smör och soja. Sätt in fatet mitt i ugnen, minska värmen till 175° och stek i ca 1 timme. Ös med 1-1 ½ dl av buljongen efter halva tiden.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Detta ska jag testa idag!

Christer sa...

Toppen Gott i Gott Gott Skall göra om det igen.Mycket gott