tisdag 2 mars 2010

Minestroneinspirerad korvsoppa

Nu börjar äntligen våren smyga sig på här i södra delen av vårt avlånga land och det var väl på tiden! Ska bli skönt att få hänga in vinterkläderna i garderoben och kunna gå utanför dörren utan flera lager kläder för att hålla värmen.

Mina katter som varit så rastlösa den senaste månaden stannar ute säkert en halvtimme åt gången nu när de kan ta sig fram obehindrat utan att behöva sjunka ner i snön. Allting blir helt enkelt lite lättare för alla! Hoppas nu det blir en härlig vår med lagom regn och mycket sol!

Trots att våren gör sig påmind är jag fortfarande inne i en sopp-period vad gäller mat. Det är så enkelt att laga och det värmer gott när man är lite frusen.

Jag var sugen på minestronesoppa men hade ingen bacon hemma och jag hade ingen lust att åka och handla utan ville använda det som fanns i kyl, frys och skafferi. Det fick bli en soppa med minestronesmaker fast med korv istället för bacon eftersom det var vad frysen hade att erbjuda. Mager kalkonkorv istället för fet bacon gjorde dessutom soppan mycket hälsosammare. Vill man ha bacon eller rökt sidfläsk i, går det lika bra, men då bör det fräsa med från början.

Minestroneinspirerad korvsoppa
Ca 5 port

4 potatisar
2 morötter
1 bit rotselleri
2 gula lökar
1 msk olja
1 vitlöksklyfta, pressad
1 burk krossade tomater
1 liten burk kidneybönor, 200 g
1,5 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 hönsbuljongtärning
3 msk finhackad persilja
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
Salt
peppar
1 dl risoni
300 g korv av wienertyp (jag använde kalkonvarmkorv)

Skala potatis, morötter och rotselleri och skär i små bitar. Skala och hacka löken.
Fräs potatis, morötter, rotselleri, lök och vitlök i olja i några minuter.
Tillsätt tomatkross, bönor och vatten och persilja. Smula i buljongtärningar och kryddor. Låt sjuda under lock i 10 minuter. Salta och peppra. Tillsätt Risoni och låt koka i ytterliggare 10 minuter. Skär korven i bitar, och låt koka med på slutet.

Inga kommentarer: