fredag 8 juni 2012

Köpenhamn



Ibland behöver man pausa från vardagen och göra något helt annat och koppla av en smula. När man som vi, bor i södra delen av vårt avlånga land, tar vi oss enkelt och snabbt med tåg till vårt grannland Danmarks mysiga huvudstad Köpenhamn. Efter ungefär 2 timmar har vi förflyttat oss från Blekingska landsbygden till danska storstaden. För några veckor sedan gjorde vi just detta. Vi gav oss iväg en söndagmorgon och reste tillbaka en tisdagseftermiddag och vi hann med hur mycket som helst! Och tur med vädret hade vi också!

När vi checkat in på First Hotel Österport begav vi oss till Nyhavn, precis som alla andra turister denna underbart soliga söndag. Hur mysigt som helst att sitta i solen, dricka en kall öl, äta en smarrig räkmacka och titta på alla människor som flanerar förbi. Livskvalitet!

 







Efter lunchen i nyhavn tog vi oss till Carlsberg för att lära oss lite om ölens historia samt att intaga ett par öl till som ingick i inträdet. Riktigt mysigt att sitta på museets innergård och dricka Carlsberg tillsammans med turister från olika delar av världen.

På söndagseftermiddagen hann vi även med en båttur med sightseeingbåt längs kanalerna och hamnen. Kan verkligen rekommenderas en solig dag som denna. Man får ett smakprov på vad staden har att erbjuda. En del platser blir man sugen på att besöka, andra inte...som till exempel Den lille havsfrue som syns på nedanstående bild. Mycket överskattad sevärdhet om ni frågar mig. En liten staty på en sten vid havet med en flock turister runtomkring som fotograferar hysteriskt!


På kvällen blev det middag på Lê Lê Nha Hang, en Vietnamesisk restaurang i Vesterbro. Vi valde en hel meny som kallades Hanoi-meny. Först fick vi in denna goda och mättande förättssoppa som serverades med vårrullarna på nästa bild. Väldigt gott och  fräscht.


Huvudrätten bestod av någon slags biffar tillsammans med ytterligare en nudelrätt och nu började jag faktiskt bli mätt...


...men då återstod ju efterrätten: frterad banan med banancreme och kokosglass!



All mat var väldigt god, vällagad, snyggt upplagd och serverades av mycket trevlig personal. Vi drack varsitt glas rött vin till maten och svarade ja, att vatten ville vi gärna ha till vinet, det är ju ganska självklart tycker jag. Vattnet kom in i en fin karaff med en liten ettikett fastsatt som informerade om att pengarna vi betalade för vattnet gick till röda korset och hjälper människor med brunnar i utvecklingsländer. Det är ju ett bra ändamål eller hur, men, när jag tog in påfyllning räknade jag inte med att vattennotan skulle sluta på 80 danska kronor, dvs ca 100 svenska kronor. Lite väl magstarkt även om pengarna gick till något bra. Tänk på det om ni besöker denna annars mycket trevliga restaurang i Köpenhamn.







Dondon Sushi i Norreport lunchade vi på denna delikata sushi. Tror faktiskt att det var den godaste Sushi jag någonsin ätit. Rekommenderas!

Det här var ett axplock av vad man kan hinna med på några få dagar i Köpenhamn. Och vad kostar det att semestra några dagar i Köpenhamn? För livsnjutare som mig och min sambo kostar det en del. Men smakar det så kostar det. Man betalar ca 120 svenska kronor för en dansk hundralapp, så man kan väl säga att allting är minst 20 % dyrare i Köpenhamn. Åk dit ändå vetja!

1 kommentar:

ishockeybilder.se sa...

Köpenhamn är kul !


www.ishockeybilder.se