söndag 20 oktober 2013

Tekakor

Jag skulle kunna börja med att ursäkta mig över det långa uppehållet, men jag hoppar över det och går rakt på innehållet i det här inlägget!

Det är inte fel att äta hälsosamt och det är upp till var och en att finna sitt sätt att må bra, men vad hände egentligen? Helt plötsligt svämmar butikshyllorna över av mandelmjöl, kokosmjöl och kvarg! Plötsligt är helt vanliga produkter som vetemjöl, havregryn och potatis nästan giftiga för oss människor!

Nu kanske jag provocerar en del hälsosamma individer som endast äter för att leva, men det är inte alls tanken. Det jag menar är att vi alla behöver hitta vår egen väg till hälsa och välbefinnande utan att för den skull följa den väg som precis ALLA svenska tidningar uppmanar oss att göra. Det är inte säkert att det min kropp mår bra av, är det bästa för alla, för vi är ju ändå enskilda, unika individer.

I dessa LCHF-tider där bröd innehållande helt vanligt vetemjöl, är helt otänkbart att stoppa i sig för många, och där kvargtillverkarna gräver guld, väljer jag att kontra med ett recept på helt vanliga tekakor! Ikväll dricker jag en kopp te, brer Bregott på tekakan och toppar med en extralagrad prästost! Är det någon mer som är redo att njuta av en god macka helt utan tillsatser, så kommer receptet här!

Tekakor

Ca 16 st

5 dl mjölk
1 1/2 dl havregryn
100 g smör
2 msk strösocker
1 tsk salt
50 g jäst
ca 12 dl vetemjöl

Koka upp 2 1/2 dl av mjölken tillsammans med havregrynen. Ta kastrullen från plattan och låt smöret smälta ner i gröten. Rör ner socker och salt.
Smula jästen i en bunke och rör ut den i 2 1/2 dl ljummen mjölk. Blanda ner gröten och arbeta in mjölet till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 16 bitar och forma dem till bullar. Kavla ut varje bulle till en platta, ca 10 cm i diameter.
Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel. Låt bröden jäsa under bakduk i 10 minuter.
Grädda tekakorna mitt i ugnen i 7-8 minuter. Låt dem kallna på galler. 

4 kommentarer:

Johanna sa...

Va kul att du är tillbaka här! Tekakorna ser härliga ut!

kusin vitamin sa...

Mums, bra där! Dem får du gärna baka när du är här;-)

Ursula sa...

Tack Johanna!

Ursula sa...

Skulle jag kunna göra kusinvitamin;)