söndag 1 april 2018

Dadelkokosbollar

Påskdagen. Snö, blåst och kyla. Inte så man föreställer sig påskhelgen. Till råga på allt 1:a April. Kanske det är just därför vädergudarna skojar med oss.
Vi glömmer skitvädret för en stund och koncentrerar oss på ett av livets goda, nämligen fika! Jag blev kaffedrickare sent i livet, någon gång efter trettio. Först var det endast mycket svag cafe' Latte som gick ner, men efter några år och några resor till Italien, så gick jag över till cappuccino.
Nu har tillverkaren av kapslarna till min kaffemaskin slutat med mjölkkapslar, så nu kör jag en mittemellanvariant bestående av dubbel espresso och 1dl skummad mjölk. Vet inte vad riktiga kaffenördar skulle kalla det.
Så här till helgen tycker jag man ska ha någon liten godbit till fikan. Min vän Marina bjöd mig för ett tag sedan på dadelbollar och inspirerade mig att prova. Så jag googlade fram några olika recept, köpte hem ingredienser och igår blev det äntligen av.
Jag valde det här receptet från receptsajten Mitt Kök. Enligt receptet blir det 10 bollar, men jag valde att göra ca 30 små bollar. Om man räknar Smartpoints blir varje boll 1 Smartpoints.
Som ni ser innehåller de här sötsakerna inget socker utan sötman kommer enbart ifrån dadlarna. Om man älskar sött, sött, sött kanske de inte faller i smaken. Men om man vill ha något lite sött och chokladigt och vill undvika socker så är det här något att prova.


Dedelkokosbollar 
30 st

20 färska dadlar
2 tsk vaniljpulver
1/2 dl grovhackade cashewnötter
1/2 dl grovhackade mandlar
2 1/2 dl havregryn
4-5 msk kakao
1 kopp espressokaffe
1 nypa flingsalt
ca 1/2 dl kokosflingor

Kärna ur dadlarna. Lägg de urkärnade dadlarna i en bunke.
Tillsätt övriga ingredienser utom kokosflingor och kör med stavmixer eller i matberedare. (Jag lyckades inte med stavmixer utan fick köra i matberedare för att få ihop allt till en massa)
Gör en rulle av degen och skär i bitar som du sedan rullar till bollar, som rullas i kokosflingor.
Förvara i kylskåp.

Inga kommentarer: