lördag 29 augusti 2009

Tiramisu

Helgen är ledig och jag tar tillfället i akt och tillbringar några timmar i köket. Föräldrarna har varit här på middag idag och jag bjöd på Plommonspäckad fläskkarré med alla klassiska tillbehör, dvs kokt potatis, gräddsås, kokta grönsaker (blomkål och morötter), pressgurka och gelé. Enligt mig finns det inget som går upp mot riktigt svensk husmanskost utan krusiduller, så som min farmor lagade det när jag var barn. Jag kommer ihåg hur jag brukade hänga i köket och med spänning följa farmor under middagsbestyren. Det var till exempel genom att studera hur farmor gjorde som jag lärde mig att göra sås. Jag kan inte komma ihåg att jag fick hjälpa till men när jag senare flyttade hemifrån plockade jag fram minnesbilder av hur farmor gjort och mindes hur gott det varit och sedan försökte jag göra likadant.

Nu blir det inget recept på middagen här på bloggen idag utan istället på efterrätten jag bjöd på, TIRAMISU, som är en underbart god italiensk efterrätt och faktisk ganska enkel att göra. Tiramisu innehåller både kaffe och Amaretto som är en italiensk mandellikör så är man inte förtjust i kaffe och likör så ska man inte ge sig på det här receptet. Man kan visserligen byta ut likören mot rivet apelsinskal, vilket jag aldrig provat, men jag inbillar mig att det inte blir lika gott!

Det finna många olika varianter på Tiramisu, men de flesta recept har iallafall gemensamt att de innehåller savoiardikex, kaffe och mascaporneost. Receptet jag använde mig av hämtade jag från en av mina favoritkokboksförfattare (Ja jag har en sådan favorit:) ) Anna Bergenströms bok Nya Annas mat. Det var nog den första i en lång rad av kok- och kakböcker jag köpte, skrivna av henne. Hennes senaste (tror jag att det är), Under valnötsträdet, som hon givit ut tillsammans med sin dotter Fanny, är helt underbar! Ett litet tips bara!!

Här kommer receptet! Det blir allt från 4-8 portioner, beroende på hur mycket gottegris man är!Tiramisu

12 st savoiardikex
1 1/2-2 dl starkt bryggt kaffe
2 ägg delade i gulor och vitor
5 msk socker
200 g Mascarpone färskost
1-2 msk Amaretto (mandellikör).
Kan ersättas med rivet skal av 1/2 apelsin
ca 2 msk siktad kakao
Börja med att doppa undersidan av kexen i kaffet. Lägg dem sedan med kaffesidan ner på ett rymligt fat med kanter, där kakorna kan ligga i ett lager.
Vispa äggvitorna till mycket hårt skum och ställ åt sidan.
Vispa gulorna med sockret tills det blir ljust och pösigt. Blanda ner likör och mascarponeosten.
Vänd ner de vispade äggvitorna. Rör om.
Bred ut smeten som ett täcke över de kaffedoppade kexen i formen.
Ställ i kylskåpet ett par timmar.
Sikta strax före serveringen över kakao i ett ganska rejält lager.
NJUUUUT

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ååhh vad det ser gott ut!
/Lena

Ursula sa...

Det är riktigt gott kan jag lova!

Thorins Trädgård sa...

Ruggigt gott med Tiramisu!

Marit

Emma sa...

det har jag aldrig ätit faktiskt, synd att man inte tål det:(
hoppas allt är bra med dig ursula, hoppas vi ses på jbbet snart!
Kramar