lördag 24 april 2010

Om en vecka går stora flyttlasset och här sitter jag och bloggar istället för att packa ytterligare en banankartong med alla prylar man samlat på sig genom åren. Varje gång man flyttar inser man att man inte behöver eller får plats med allt. Tänk om man kunde sluta handla en massa saker när huset redan är fullt. En sak är säker, en hel del av prylarna hamnar på loppis i sommar. Hoppas att det finns någon annan som behöver dem bättre än jag.

För några veckor sedan hade jag tjejgänget här på lite mat och fika. Jag bjöd på en laxpaj med avokado och sparris som blev väldigt lyckad. Gunsan frågade efter receptet och hon har hunnit påminna mig en gång så nu är det dags att jag ordnar det!




Laxpaj med sparris och avokado
4-5 portioner

Pajdeg
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
100 g smör
2 msk vatten

Fyllning
250 g rökt eller gravad lax
1 purjolök
½ dl finhackad dill
2 avokador
1 bunt grön sparris

Äggstanning
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 ½ dl riven ost
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Blanda samman mjölet och matfettet till pajdegen. Tillsätt vatten och arbeta samman till en rund degboll, enklast i matberedare. Svep in i plastfolie och låt vila svalt i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225°. Tryck ut degen i en smord form, ca 24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter.

Skär sparrisen i bitar och bryn den i olja i några minuter. Krydda med salt och svartpeppar.

Svetta purjolöken utan att den tar färg, bara så att den mjuknar.

Skär laxen i mindre bitar, strimla purjolöken och hacka dillen. Skala, kärna ur och skiva avokadofrukterna tunt.

Fördela lax, dill purjolök och sparris i det förgräddade pajskalet.

Blanda samman ägg, mjölk, grädde, riven ost och kryddor. Häll blandningen över fyllningen och toppa med avokadoskivorna.

Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter, tills pajen har fått fin färg.

Inga kommentarer: