tisdag 2 augusti 2011

Köttfärssås på vårt vis

Ljuva sommar och äntligen semester! För varje år som går tycker jag att man längtar mer och mer efter sommarsemestern. Det är väl så att man är i större behov av semestern för varje år som går och man uppskattar ledigheten på ett annat sätt en när man var yngre.

För 20 år sedan var jag 22 år ung och jag hann med massor och sommaren var hur lång som helst, eller....är det så att förväntningarna och kraven höjs ju äldre man blir eller är det helt enkelt så att man har ett lugnare tempo nu, än när man var 22 och därför orkar och hinner mindre!!

Oavsett vad orsaken är så drabbas jag alltid av sommar- och semesterångest tyvärr. Det är så mycket som ska hinnas med på så kort tid. Jag har precis börjat min semester och har tre underbara lediga veckor framför mig. Jag ska göra vad jag kan för att leva i nuet och ta dagen som den kommer, men det är svårt att låta bli att planera!

Igår när jag var och handlade mat bestämde jag mig för att göra ett storkok köttfärssås under förmiddagen idag. Sambon har längtat efter köttfärssås i flera veckor nu så jag tyckte det var dags att ta tag i saken. Jag tycker man ska göra en stor sats  när man ändå är igång och det tar ju en stund, därav anledningen att det inte blivit av förrns nu på semestern när jag känner att det finns tid att stå i köket i flera timmar.

För flera år sedan när jag och sambon var med i viktväktarna komponerade vi receptet på den här köttfärssåsen som innehåller ungefär lika delar köttfärs och grönsaker. Just idag kunde jag inte låta bli att tillsätta en skvätt grädde också men det är sällan jag har det i köttfärssås annars. Receptet som jag lägger ut här är ett "höfta recept", dvs man får köra lite på känn och smaka av tills det passar ens egna smaklökar.Köttfärssås på vårt vis
Storkok för frysen

1 1/2- 2  Kg Köttfärs (nöt eller bland)
3-4 stora gula lökar
4 Paprikor (gula och/eller röda)
3-4 morötter
4 stjälkar selleri
1/2-1 sqaush
3-4 burkar passerade tomater
Tomatpuré
Ketchup
En slatt rödvin om man gillar det (inbillar mig att såsen blir mustigare!)

olja och flytande margarin att steka i
Oregano
Salt
Paprikapulver
Svartpeppar
Vitpeppar
Ev matlagningsgrädde att reda av såsen med


Det finns en vitlök med på bilden, det hade jag inte med i såsen,
 men det kan man ju ha om man vill!

När jag lagar mat gillar jag att ha ordning och reda omkring mig för att kunna fokusera på matlagningen. Därför började jag med att plocka fram så mycket jag behövde av alla ingredienser. Sedan hackade jag  alla grönsaker i små tärningar och la dem i olika skålar. Jag började med att fräsa löken glansig och lyfte ur den från pannan. Sedan fräste jag resten av grönsakerna i omgångar, och lyfte ur  även dem. Efter det fräste jag köttfärsen smulig innan jag la tillbaka grönsaker och lök i köttfärsen.
I med några burkar passerade tomater, ketchup, tomatpuré, kryddor, rödvin och ev lite vatten.
Låt sedan puttra utan lock i minst 45 minuter men gärna lite längre, runt en timme sådär. Rör om då och då. Smaka, smaka, smaka. Behövs det mer salt eller sött eller saknas det hetta, i med mer smaksättare och låt det puttra en stund till. När jag är nöjd med smaken brukar jag reda av med lite mjölredning, som idag fick sällskap av 2 1/2 dl matlagningsgrädde för att runda av smaken och sätta sista piffen!

Inga kommentarer: