tisdag 11 september 2007

Brödbak











Idag började jag dagen med att sätta till en bröddeg. Det är inte alla dagar man har så mycket energi så det gäller att passa på när andan faller på. under tiden degen jäste åt jag frukost och när bröden var i ugnen kunde jag njuta en Café Latte! Här kommer receptet och några bilder från baket.









Morotsbröd



5 dl vatten

50 g jäst

2 msk olja

4 dl finrivna morötter

1 msk honung

2 tsk salt

1 dl siktat dinkelmjöl

ca 13 dl vetemjöl eller rågsikt







Värm vattnet till 37°. Smula ner jästen i en bunke. Häll i vattnet och rör tills vattnet löst sig. Blanda i olja, morötter, honung, salt och nästan allt mjöl.



Arbeta degen tills den är smidig och släpper bunken. Låt den jäsa övertäckt ca 40 minuter.



Ta upp degen på mjölat bakbord. Arbeta den smidig och forma den till två runda bröd. Lägg på smord plåt och låt jäsa övertäckta ca 30 minuter.



Värm under tiden ugnen till 175°. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 30 minuter och låt svalna övertäckta på galler.


Inga kommentarer: