måndag 15 februari 2010

Köttfärssoppa med risoni och linser

Idag kände jag mig tillräckligt frisk för att orka gå till jobbet. Det gick bra men visst kändes det att jag inte var helt 100 procent frisk. Fick ta en liten lur direkt efter jobbet sen för jag kände mig totalt slut.

Snö, snö snö och ännu mera snö! Nu snöar det igen....Visst är det kul med en riktig vinter för en gång skull men jag tror de flesta inklusive mig börjar tröttna på det nu. Det värsta är att allt ska smälta bort först innan våren är här och mycket smältvatten kommer det att bli...Och då kommer vi att gnälla för det, så är det, aldrig är vi nöjda med vädret, som vi inte kan göra något åt:)

Katterna trivs inte alls med vintern. De är så rastlösa, springer runt och jagar varandra och går bara ut om de absolut måste och kommer in snabbt som attan igen. Svängdörrar tror de att vi har! Som tur är stannar de helst inne om nätterna.

Vinterväder kräver vintermat och en värmande soppa tycker jag passar utmärkt en kall vinterdag. Sallader grillat och pajer tycker jag vi väntar med tills temperaturen stigit en 10 15 grader ute. Därför bjuder jag idag på en mycket lättlagad mustig köttfärssoppa som man svänger ihop på 20 minuter. Lättlagad snabb vardagsmat helt enkelt!Köttfärssoppa med risoni och linser

4-5 portioner


400 g nötfärs
1 tsk flytande margarin
2 medelstora gula lökar
2 krm salt
2 krm peppar
1-2 tsk paprikapulver
1-2 tsk oregano
1-2 tsk chilipeppar
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré eller 1 msk ketchup
2 ½ köttbuljongtärning
13 dl varmt vatten
1 dl risonipasta
1 dl röda linser, torkade
Ev salladslök till garnering

Hacka löken. Bryn löken i margarin några minuter och tillsätt sedan färsen och fortsätt bryna tills färsen är smulig. Krydda. Rör ner tomatkross och tomatpuré. Smula ner buljongtärningarna och tillsätt det varma vattnet. Låt koka upp och rör sedan ner pasta och linser. Därefter får soppan puttra under lock, ca 15 minuter tills pastan och linserna mjuknat. Späd eventuellt med mer buljong om du tycker soppan är för tjock. Om du gillar lök passar det bra att strö över lite skivad salladslök vid servering.

2 kommentarer:

Johanna sa...

Mmmm! Soppan låter jättegod, kommer nog att prova den! Du har verkligen vaknat ur vinterdvalan här på bloggen! Jag gillar!

Ursula sa...

Tack Johanna! Ja, jag har speedat upp farten nu, hoppas det håller i sig:)