fredag 6 maj 2011

Nässelsoppa

Våren kom snabbt när det väl blev varmt, men nu har det varit lite svalare några dagar så än finns det tid att plocka nässlor innan de växer sig för stora.

Det är flera år sedan jag  lagade nässelsoppa och jag tror att jag bara lagat det en gång innan. Oftast hinner man inte med när våren kommer. Allting växer så snabbt och nässlorna blir stora och trådiga innan man kommer sig för att plocka.

Men i år blev det av att jag plockade nässlor och lagade en soppa. Tack vare att Marina ville hälsa på och plocka nässlor gjorde jag henne sällskap och fick ihop till ett kok. Några dagar tidigare hade jag fått färska vaktelägg av min far, som föder upp vaktlar. Jag visste inte riktigt hur jag skulle använda dem på bästa sätt, men bestämde mig för att koka dem och äta dem tillsammans med nässelsoppan, vilket uppgraderade soppan till rena lyxrätten!Just det här receptet på nässelsoppa kommer från Anna Bergenströms Nya Annas mat.
Nässelsoppa
4 portioner

2 liter små nässlor eller toppskott av nässlor
1 1/4 liter vatten
1-2 tärningar grönsaksbuljong
2 msk smör
3 msk vetemjöl
1/2 dl grädde eller 1 dl mjölk
ev några strån gräslök

Skölj nässlorna väl i rikligt med kallt vatten. Ett bra sätt är att lägga dem i en stor bunke och röra runt med en slev så att ev skräp sjunker till botten.

Koka nässlorna i vattnet i ca 10 minuter under lock. Sila av nässelspadet och ställ åt sidan.

Låt nässlorna svalna och krama ur dem. Hacka dem med kniv på en skärbräda.

Knåda ihop en kula av rumsvarmt smör och mjöl.

Koka upp nässelspadet och lägg i 1-2 buljongtärningar. Låt buljongen smälta och tillsätt smör/mjölkulan. Rör om och låt soppan småkoka i 3-5 minuter. Rör ner nässelhacket och grädde. Red ev av soppan om den känns för tunn.

Servera soppan med kokta ägghalvor och ev lite finskuren gräslök.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Fint väder hade vi med ;)
Kram Marina

Ursula sa...

Ja, perfekt både för långpromenad och nässelplockning:) Kram