torsdag 19 maj 2011

Smultronställen

När våren grönskar som mest lockas vi varje år att ta en tur till härliga Österlen. På vår våriga utflykt stannar vi nästan alltid på samma platser av tradition! Givna stopp är Brösarps backar för att se om gullvivorna står i full blom, Simrishamn för att luncha, Sparrisgården för att bunkra upp med färsk sparris som är så gott och Olof Viktors café och bageri för att fika och köpa surdegsbröd.

Den här gången stannade vi på antikaffären Karossagården i Gladsax och det var några småsaker vi skulle titta efter men det var stängt:(. Hade glömt att kolla öppettiderna, så det får bli en annan gång. Vi gjorde också ett stopp på Buhres fisk i Kivik där vi handlade lite delikatesser att smaska på till kvällen.Första stoppet blev alltså Brösarps backar. Gullvivorna är fullständigt underbara och växer överallt. Jag vet inget annat ställe med så mycket gullvivor på samma ställe och jag är förvånad över att de betande bregottkorna inte ger sig på dem.


Vi åkte vidare mot Kivik och Buhres fisk där vi gick runt en stund och dreglade över allt gott. För oss matglada är det helt omöjligt att gå in i en sådan affär och bara titta. Vi har alltid köpt något när vi går ut därifrån. Men det ska tilläggas att det är ganska dyrt, riktiga turistpriser faktiskt. Vi köpte med oss varmrökt lax, rökt makrill och flatrökt ål, en liten bit av varje vilket gick på nästan 200 kronor.

Bild lånad från Buhres fisk

Efter det körde vi om Gladsax till den stängda antikaffären Karossgården. Vi har varit där ett par gånger innan och det är ett mycket välorganiserat ställe där man kan hitta det mesta. Rekommenderas starkt om ni har vägarna förbi Gladsax i sommar.

Bild lånad från Karossgården

Dagens lunchställe blev Restaurang och Pizzeria Cimbris i Simrishamn. Solen värmde gott och vi valde ett bord på uteserveringen mot gatan. Vi provade den här restaurangen redan förra året och blev nöjda och trodde det var ett säkert kort. Maten var visserligen inte oätlig på något vis men det var inte heller någon höjdare. Dagens lunch: stekt spätta med remouladsås och kokt potatis - 1 potatis!! Det är tydligen ont om potatis i Skåne den här våren eller så tyckte kocken att det såg elegant ut med bara 1 potatis på varje tallrik. Nu är det slutätet på Cimbris för vår del!

Sparrisgården nästa! Vi är trogna kunder sedan flera år tillbaka. Vi köper en fyra fem buntar färsk sparris och fryser in när vi kommer hem. Närodlad dagsfärsk sparris är en lyx i tillvaron och kan inte jämföras med importerad.

Bild lånad från Sparrisgården

Eftermiddagsfika på Olof Viktors är också lyxigt och en ren njutning. Vi satt en stund i den fina gammaldags miljön i fiket och åt varsin kaloribomb och tog igen oss. Man blir trött av  att vara på resande fot en hel dag:) Vi köpte också med oss ett par goda nybakade surdegsbröd hem som passade bra till den rökta fisken från Buhres.Efter fikat kände vi oss ganska dästa och tog oss en nypa luft på stranden utanför Ystad. Tyvärr var det väldigt disigt så några snygga strandbilder blev det inte.
Dagens tur avslutades med en inköpsrunda på Biltema i Kristianstad och därefter bar det av hemåt!


Inga kommentarer: