söndag 5 oktober 2008

Fetaostfyllda lammfärsbiffar med grönsakscouscous

Regn och rusk och hårda vindar är vad den här dagen har att bjuda på. Då gör det inget att jag ska jobba i eftermiddag. Men jag hade faktiskt bytt tid idag för att åka iväg med svampkursgänget och plocka svamp nu på förmiddagen. Behöver jag säga att det blev inställt! Riktigt trist!! Nu får jag försöka byta tid igen och hoppas på bättre väder om två veckor istället. Men inget ont som inte har något gott med sig! Nu fick jag istället tid att bjuda er på ett av mina favoritrecept. De senaste åren har vi tillagat mycket lamm hemma hos oss. Vi tycker att det är riktigt gott och man kan göra mycket olika rätter av det. Dessutom köper vi varje år ett helt nyslaktat lamm av Thomas lillebror, som föder upp ca 10 lamm om året. Då vet vi att lammet haft ett bra liv och levt på samma ställe från födsel till slakt och sluppit onödiga transporter. Vilket bra miljöval va'! Idag ska vi faktiskt hämta årets lamm. Innan vi fryser in brukar vi mala ganska mycket till färs, eftersom vi ofta lagar det här receptet!
Fetaostfyllda lammfärsbiffar med grönsakscouscous
6 portioner

600 g lammfärs
1 ägg
Rivet skal av ½ citron
1 vitlöksklyfta
½ dl ströbröd
100 g fetaost
1 msk olja

Grönsakscouscous

1 purjolök
1 röd och 1 gul paprika
1 zucchini
1 msk smör
3 dl couscous
3 dl grönsaksbuljong
2-3 msk pressad citron
1 dl färsk hackad persilja
Salt
Svartpeppar

Blanda lammfärs, ägg och rivet citronskal. Skala vitlöksklyftan och pressa ner den i färsen. Tillsätt ströbröd och blanda väl. Låt fetaosten rinna av. Forma 6 biffar av lammfärsen och lägg lite smulad fetaost på varje biff. Nyp ihop färsen noggrant runt osten.

Grönsakscouscous:

Skölj purjolöken noggrant och skär den i skivor. Kärna ur och hacka paprikorna. Skär zucchinin i bitar. Smält smöret i en gryta, lägg i grönsakerna och fräs i några minuter under omrörning. Tillsätt couscousen och häll på buljongen. Låt koka upp, lägg på ett lock och låt grytan stå 7 minuter vid sidan av plattan. Rör sedan om så att grynen blir fluffiga och smaksätt med pressad citron, hackad persilja, salt och peppar.

Hetta upp oljan i en stekpanna. Lägg biffarna med skarven neråt i pannan och stek 5 minuter på varje sida, så att biffarna får en fin stekyta. Tillsätt 1 dl vatten i pannan och låt biffarna puttra tills de är färdiga i mitten. Servera biffarna tillsammans med grönsakscouscousen. Tzaziki passar också bra till

Inga kommentarer: