tisdag 14 juli 2009

Kringlor och Saft

Idag har jag för ovanlighetens skull tillbringat dagen i köket:) Jag skämtar med er! Jag har alltså tillbringat dagen i köket men det är ju inte så ovanligt!


Som jag berättade igår så är ju bärsäsongen i full gång både i trädgården och ute i naturen. Därför måste jag försöka använda alla fjolårets bär så att jag får plats med årets skörd, eller hur! Vinbären måste verkligen plockas från buskarna den här veckan och frysen var redan full av förra årets skörd så min mor och jag bestämde oss för att koka lite saft idag. Kanske inte så många som gör det nu för tiden eftersom man inte tjänar så mycket på det rent ekonomiskt. Men smakmässigt är det en vidunderlig skillnad och dessutom slipper man ju alla tillsatser. Jag är lycklig ägare till en gammal saftmaja och det underlättar verkligen saftkoket. För er som inte vet vad en saftmaja är kan jag berätta att det är en slags ångkokare där man varvar bär och socker och sedan tappar upp den färdiga saften direkt i flaskor Oerhört smidigt:)


Eftersom vi hade mycket vinbär i frysen blandade vi dem med nyinköpta jordgubbar och socker och efter ungefär fem timmars ångande, hade vi ca 18 liter saft. Den håller sig ett bra tag i kylen så den ska vi nog hinna dricka upp.


Här kommer mitt enkla saftrecept:


ca 3 kg bär (t ex. Vinbär, hallon eller jordgubbar)
1,2 kg socker


Ånga i saftmaja i 30-45 minuter och häll sedan upp på varma flaskor. Förvara i kylskåp.


När all saft var upphälld på flaskor blev det stekt sill och potatis med sötsur dillsås till middag. Det var hur skönt som helst att få vila fötterna en stund.

När jag ändå var igång och stökade i köket bestämde jag mig för att baka lite kringlor efter middagen. Efetersom jag hade en förpackningen grädde med kort datum fick det bli dubbel sats av det här receptet:

600 g vetemjöl

1 dl socker

3 tsk hjorthornssalt

225 g smör

2.5 dl grädde

Valfritt socker som garnering

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt smöret i mindre bitar och nyp ihop ungefär som när du gör en smuldeg. Tillsätt grädden och arbeta ihop till en deg.

Forma kringlor och doppa i socker. Lägg på plåt och grädda i 225° ugn i 8-10 minuter.

Efter den här dagen i köket känner jag mig trött men nöjd!

1 kommentar:

Ylva sa...

Hej!
Vad glad jag blev när jag hittade din blogg. Förutom saftreceptet som jag faktiskt var ute efter så ser det ut som jag har hittat en själsfrände. Lycka till i fortsättningen med bakande och lagande.
Jag gör mina försök på "blogg.dinstartsida.se/ylvamb"

Ylva