tisdag 7 juli 2009

Mandelkubbar


Jag lever! Även om jag förstår att ni tvivlar på det med tanke på den låga aktiviteten här på bloggen! Sommaren har lockat mig till helt andra aktiviteter än bloggande i värmen. Jag är tacksam för det vackra vädret men datorn är inte första prioritet varma sommardagar!

Ett dopp i havet har det faktiskt blivit trots algblomning! Norje havsbad var i lördags förskonat från algblomning och det var helt underbart att svalka kroppen en stund. En tur till Tjärö har det också blivit, men på vägen dit var havet som en äcklig gröt av alla alger, vilket inte lockade till något bad.


I söndags var det lite halvmulet och det kom till och med några droppar regn och då bestämde jag mig för att ägna dagen åt bakning. Det var riktigt länge sedan jag bakade och därför fick jag ett riktigt tokryck och stod i köket hela dagen! Resultatet blev två sorters matbröd och två sorters kakor. Idag bjuder jag på ett av recepten från min bakdag, enkla men goda mandelkubbar. Jag förknippar mandelkubbar med sommar och ett glas hemgjord saft eller ett glas kall mjölk! Barndomsminnen kanhända, jag vet faktiskt inte. Har du som läser några speciella minnen till en speciell kaka? Sommarminnen kanske? Ibland får man en somrig känsla av något utan att komma ihåg varför!Mandelkubbar
10-15 st

7 dl vetemjöl
1 ½ dl socker
2 tsk hjorthornssalt
1 krm bittermandelessens
125 g smör
1 ägg
2 dl grädde eller mjölk

Garnering:
Pärlsocker
Uppvispat ägg

Blanda vetemjöl, socker, hjorthornsalt och bittermandelessens. Finfördela smöret i blandningen, tillsätt ägg samt mjölk eller grädde och rör om. Dela degen i två delar och forma till längder. Skär i trekanter. Lägg på plåt. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 225 ° i ca 10 minuter.

Inga kommentarer: