onsdag 10 december 2008

Saffransbullar med mandelmassa

Jag brukar baka lussekatter varje år till Lucia, precis som så många andra gör. Men i år kände jag för att prova något nytt. Det här underbara receptet hittade jag hos Annes Mat, en härlig blogg med mycket trevliga recept som jag gärna hämtar inspiration ifrån. Jag blev helnöjd med resultatet och jag kommer defenitivt att baka de här bullarna igen!


Saffransbullar med mandelmassa
32 bullar

100 g smör
5 dl mjölk
1 dl socker
1 tsk salt
0,5 g saffran
50 g jäst
12-14 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g smör
250 g mandelmassa , riven
3 msk socker
0,5 g saffran
1 msk vit sirap
Till garnering:
Ägg att pensla med
Hackad mandel
pärlsocker

Smält smöret till degen och blanda med mjölk och saffran. Värm till fingervarmt, och häll över den smulade jästen i en bunke. Rör tills jästen har löst sig. Blanda ner salt, socker och mjöl, och arbeta till en jämn och smidig deg. Den ska släppa bunkens kanter, men det är okej om den fortfarande är lite kladdig. Jäs i ca 40 minuter.

Vispa ingredienserna till fyllningen med elvisp tills den är mjuk och smidig. Kavla ut bulldegen till en rektangel, och bred fyllningen ovanpå. Rulla ihop och skär i jämna skivor. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, eller i bullformar och jäs i ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över mandel och pärlsocker, och grädda på 250°C i 7-8 minuter.



4 kommentarer:

Anonym sa...

Men...man blir ju bara hungrig här. Maila en bulle

Ursula sa...

Det är det som är meningen vet du! Du är välkommen på en fika när du vill, finns bullar i frysen!

Bakrecept sa...

Snart är det lussekattsbakning för mig också.

Hittade ett annat toppen recept på lussekatter som jag också har lagt upp på min blogg.

Fin blogg! Älskar bakning.

Unknown sa...

Hej,
Använde ditt recept till årets julbullar. Oj va goda de blev. Nu hoppas vi att några blir kvar till själva Julhelgen.
Tack!