fredag 3 april 2009

Göteborg

Den tappra lilla skara som följer mitt avtryck i cyberspace, vet vid det här laget att jag inte är någon daglig bloggare, så är du här och läser för första gången och är ute efter dagliga uppdateringar, har du tyvärr kommit fel! Jag bloggar när jag har tid och lust. Har jag inget nytt att komma med eller om jag känner mig stressad låter jag hellre bli än att stressa upp mig ännu mera för att jag inte hunnit blogga. Så fungerar jag:) Summan av kardemumman och det jag vill poängtera just idag är att idag är det en vecka sedan vi åkte till Göteborg och först idag, får ni kära läsare, rapport om min och sambons lilla utflykt!


Vi hade hyrt en lägenhet av sambons jobb över helgen. Lägenheten ligger i Kallebäck, 15 min med buss till city och busshållsplats precis vid huset. Till Göteborg kom även kusin vitamin med sambo åkandes från Stockholm och vi hade en mycket trevlig och avkopplande helg tillsammans. Tanken var även att vi skulle träffa kusin vitamin nr 2 som bor i Mölndal med sin familj, men hon mådde inte så vitamin just den här helgen så tyvärr blev trippelkusinträffen inställd:(


I det här huset, på andra våningen bodde vi!


För övrigt bestod Göteborgs vistelsen till stor del av god mat och dryck och strosande på stan samt en liten vandring i förfädernas spår. Min morfar växte upp i Göteborg i början av 1900-talet och flyttade så småningom till Småland där min mamma föddes. Vi kusiner träffade aldrig morfar eller var iallafall så små när han dog så att vi inte kommer ihåg honom. Eftersom jag numera släktforskar och fått reda på att han växte upp i Olskroken i Göteborg, samt att jag från församlingsboken fått tag på en adress där han och hans föräldrar bodde, tog vi en tur dit. De gamla trähus som gatan på den tiden bestod av finns inte kvar utan där finns istället en ny länga tegelhus sedan början av 80-talet. Vi hade sådan tur att vi träffade på en dam som nu bodde på exakt samma adress som morfar gjort på 1920-talet och som hade massor att berätta för oss om hur det såg ut innan de gamla husen revs.Med hjälp av hennes historia och den berättelse jag fått fram genom min forskning kunde man känna historiens vingslag! Jag vet att det låter mossigt att släktforska men det är hur intressant som helst och jag har lärt mig massor om Sveriges historia på köpet.


En liten parentes om vad man kan hitta på i Göteborg om man inte vill shoppa dagen lång, men nu till väsentligheterna! När jag är ute och reser både inom Sveriges gränser och utomlands är största nöjet mat och dryck. Jag brukar faktiskt titulera mig själv mat-turist! Jag shoppar inte så mycket kläder utan jag lägger hellre pengarna på goda måltider, köksprylar, kryddor och annat smått och gott:) som hör hemma i matlagningens värld! Ursula i ett nötskal!

Bland de gastronomiska upplevelserna i Göteborg kan nämnas:

Stekt bergtunga med brynta champinjoner och skirat smör i Feskekyrka.

Café Latte Macchiato gjord av Barista Sm-mästaren på Da Matteo på Victoriapassagen.McMyra tryffel från Flickorna Kanold.


Italiensk buffé inhandlad på Capris The Italian Food House i Kungstorgets saluhall.
Samt Fika med god kaka på Café Vanilj som jag tyvärr glömde bort att fota!

Tänk vad man kan hinna med på en långhelg och vad mycket gott man kan få i sig! Sen glömmer vi det där med kalorier va:)


Götet, tack och adjö för den här gången, jag kommer tillbaka, jag lovar!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Åh, det låter jättehärligt...vad avundsjuk jag blir nu....suck...vad skönt att du haft det bra och kalorier..vad är det??

Bettan... sa...

Vad mysigt ni verkar ha haft :) Kalorier ska man inte räkna när man är på semester. Punkt slut!!
Kram på dig :)