fredag 9 januari 2009

Lammfärsbiff i pitabröd


Nytt år, nya möjligheter och ny matinspiration. Det är på tiden att jag bjuder er på lite nya recept eftersom det varit dåligt med det på sista tiden. Sedan några veckor tillbaka säljer Kvällsposten/Expressen en kokbok som bilaga till sin tidning. Kokböckerna har olika geografiska teman och jag köper den inte varje vecka, men nästan. Några böcker har jag blivit lite besviken på och några är helt underbara och inspirerande. Ikväll ville vi prova att laga något nytt och eftersom vi har gott om lammfärs i frysen sökte jag efter något snabbt och lättlagat i mina nya kokböcker. Valet föll på Lammfärsbiff i pitabröd ett recept som finns med i boken Grekland. Den här rätten är en blandning mellan hamburgare, kebab och grekisk sallad skulle man kunna säga. En god kombination tyckte vi, så därför får ni också ta del av receptet.


Lammfärsbiff i pitabröd


Till fyra personer behövs:


1 kokt kall potatis

400 g lammfärs

1 dl vatten

1 ägg

3 msk söt grovkornig senap

1/2 dl hackad persilja

1 1/2 tsk salt

1/2 tsk nymald svartpeppar

smör till stekning


SALLAD:

100 g isbergssallad

2 tomater

1 bit gurka

1 paprika

2-3 salldslökar eller 1 rödlök

150 g fetaost

100 g svarta oliver


TILLBEHÖR:

4 pitabröd

tsatsiki


Sätt ugnen på 200 °. Värm pitabröden 4-5 minuter precis före servering.

Strimla salladen och löken, skär tomater och gurka i skivor och tärna paprikan och osten. Blanda grönsaker ost och oliver.

Pressa eller mosa den kokta potatisen Blanda lammfärs, potatis, vatten, ägg, senap, persilja, salt och svartpeppar i en bunke. Forma 4 biffar och stek dem i smör, 3-4 minuter per sida.

Lägg biffarna i de varma pitabröden och servera salladen och tsatsiki till.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ser kanon gott ut...mmmmm
Syns på jobbet
sara

Ursula sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ursula sa...

Tack Sara! Även mitt arbetspass är slut för idag och i morgon är jag ledig, skönt! Vi ses! Ursula