fredag 6 mars 2009

Rödbetsbröd fyllt med oliver och fetaost

Tiden rusar fort fort framåt och nu är det redan mars månad. Vart tog februari vägen?! Visserligen är februari lite kortare än de övriga men ändå, jag hann liksom inte fatta att månaden hade börjat förrns den var förbi. Tyvärr har inte vädret uppfyllt mina förväntningar den senaste veckan med tanke på att det faktiskt är mars nu. Är inte mars en vårmånad? Det har jag för mig iallafall. Men så mycket vårväder har vi inte sett av på sista tiden. Bara mulet, grått, smådisigt, kallt, blåsigt, TRIST väder. Jag vill ha vår med sol, fågelkvitter, ljumma vindar och vårjackan på. Jag är så trött på att bylsa på mig tjocka vinterkläder, mössa och vantar hela tiden. Men, eftersom tiden rusar framåt så fort, är våren snart nog här tror jag! Vi går mot ljusare tider:)


I går kväll åkte sambon och jag till Filmpalatset i Bromölla och såg Män som hatar kvinnor. Sambon har läst boken och var ivrig att se om filmen skulle uppfylla hans förväntningar. Själv har jag inte läst boken och hade därför inga direkta förväntningar alls. Visste knappt vad den handlar om. Men nu när jag sett filmen blev jag riktigt sugen på att läsa alla böckerna i serien. Både sambon och jag tycker den var riktigt bra, men med ett par ordentligt otäcka scener som får varje kvinna att ifrågasätta det manliga släktet! Samtidigt som man vet att det är en uppdiktad story, så vet man att just den personlighetstypen inte är helt ovanlig i verkligheten. Har du inte sett den, så tycker jag att du ska göra det, den är väl värd ett biobesök! Förresten vad tycker ni är bäst när man kan välja att läsa en bok eller se filmversionen först? Jag är alltid rädd att bli besviken på en film om jag först läst boken eftersom det är helt omöjligt att få med varje liten detalj i en film. Dessutom ändras ju storyn ibland från bok till film och det gör mig så irriterad. Så nu ska jag kasta mig över boken Män som hatar kvinnor och ta reda på vad man missat när man gjorde filmen!


Idag har jag haft ledig dag och på förmiddagen tog jag mig tid till att prova ett nytt brödrecept som jag var nyfiken på. Som jag berättat tidigare, prenumererar jag på Grönsaker direkt, KRAV-odlade grönsaker med hemkörning. Basen är alltid den samma i lådan dvs. potatis, lök och morötter. Sedan tillkommer minst två säsongsbetonade grönsaker. Förra gången fick vi t. ex. rödbetor och den här gången rotpersilja. Tillsammans med rödbetorna fick jag recept på Rödbetsbröd som jag bestämde mig för att prova. Man använder rårivna rödbetor i degen och den såg ut som en stor kladdig rödbetssallad! När bröden var färdigbakade tyckte sambon att de liknade två långa Asterixpotatisar:) Det hade han faktiskt rätt i. Fyllningen bestående av svarta oliver och fetaost satte en grekisk prägel på brödet och det skulle nog passa bra på ett medelhavsinspirerat buffébord eller som tillbehör till en soppa. Vi åt det nygräddat med en klick smör, mmmmm vad gott det blev!





Rödbetsbröd fyllt med oliver och fetaost
2 st


5 dl vatten
50 g jäst
2 msk olivolja
1 tsk salt
ca 3 dl finriven rödbeta
14-15 dl vetemjöl eller siktat dinkelmjöl
ca 1 dl svarta oliver, urkärnade
200 g fetaost


Värm vattnet till 37 °. Smula jästen i en bunke och rör ut den med vattnet. Tillsätt olja, salt, riven rödbeta och nästan allt mjöl. Artbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Jäs under bakduk i ca 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en kaka, ca 25x35 cm. Fördela oliver och fetaost över kakorna. Rulla ihop från långsidan och lägg rullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Jäs övertäckt ca 30 minuter. Pensla med olivolja och grädda i 175° i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt bröden svalna på galler.






4 kommentarer:

Bettan... sa...

Vilket häftigt bröd, härlig färg :)
Såg oxå den filmen i veckan. Den var otroligt bra men som du skriver, några riktigt otäcka scener. Fy tusan. För det mesta brukar böckerna vara bättre än filmen eftersom det finns med lite mer detaljer och oftast mer handling också. Men den här filmen var lika bra som boken, nästan i alla fall :)Jag har läst dom två första men nu ska jag snart börja på den tredje. Blev så himla sugen när jag hade sett filmen.
Trevlig helg!

Anonym sa...

Vilket häftigt bröd! Måste testa ...men, nu är jag lite petig här, är det inte rårivna rödbetor det ska vara? I din text står det morötter... Men gott ser det ut, kan passa bra att göra nu i helgen. Kram /Lena

Anonym sa...

Det var det coolaste bröd jag sett!!!Ser egentligen inte ut som bröd.
Jag föredrar att se filmen först och sedan läsa boken då blir man inte besviken
Kramiz

Ursula sa...

Tack Lena för att du korrekturläser åt mig:). Naturligtvis ska det stå rödbetor! Nu är det fixat. Man blir lite blind för det man själv skriver. Hoppas du blir nöjd med resultatet om du testar receptet!