fredag 2 september 2011

Skogens skafferi

Vad mycket gott skogen har gett oss den här säsongen! Fler borde ge sig ut och hämta allt det som naturen har att erbjuda. Den här sommaren har ju varit helt fantastisk med blåbär, lingon, hallon, björnbär, kantareller, svart trumpetsvamp, taggsvamp, trattkantarell osv. Det enda jag inte gett mig ut och plockat ännu är björnbär, får se om jag hinner innan de blir övermogna.

I lördags var jag och min kusin Anette ute på en svamptur och vi hittade gula kantareller, trattkantareller och taggsvamp, vilket resulterade i en smaskig svampomelett och sedan gav vi bort resten till mina föräldrar, eftersom de inte kommer ut i skogen så ofta längre.

I måndags var jag och en kompis ute på en heldag i smålandsskogarna. Tillsammans plockade vi 12 liter röda härliga lingon, ett par lite gula kantareller och nästan lika mycket svart trumpetsvamp. Jag är inte så bra på att hitta ställen med svart trumpetsvamp, så det var extra roligt att hitta. Det verkar finnas mycket även av dem i år.

Igår åkte jag iväg till min bästa trattkantarellskog och jag blev inte besviken! Det är mycket trattisar på gång och kommer det bara lite mer värme så hinner de växa till sig innan vintern! Jag fick lägga ett par timmar på svamprensning nu på förmiddagen och det blev ungefär 6 liter rensade trattkantareller och 1 liter svart trumpetsvamp:) Det är gott att ha till vintern!
Så alla ni som tvekar att ge er ut i skogen, ta med er fikakorgen, familjen eller vännerna och njut av den härliga höstluften. Det finns gott om svamp i år och den räcker till alla som vill plocka, jag lovar!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för en trevlig lingon & svamp plockardag /kram Marina

Ursula sa...

Tack själv! Så mysigt vi hade det, särskilt mellan skurarna! Och tusen tack för lingonen, de ligger i frysen i väntan på vinterns syltkokning:)