måndag 21 december 2009
Kryddigt julknack
Kryddigt julknack
1 dl ljust muscovadosocker
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
2 dl hackade nötter
2 tsk kakaopulver
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk apelsinzest
1 nypa salt
Blanda socker, grädde och sirap i en skål som går att köra i micro (dvs inte en skål i metall). Stoppa in den i micron och kör på full effekt några minuter tills det bubblar stora bubblor och röran börjar bli seg. (i min micro tog det ca 10 minuter innan massan började bli seg. Jag körde en minut i taget och tog ut och kontrollerade. Passa noga så det inte kokar över.)
Blanda i nötter, kanel, apelsinzest och sikta ner kakaon. Bred snabbt ut det på bakplåtspapper för att svalna.
Bryt i bitar. Förvara svalt.
torsdag 26 november 2009
Trikolorbrownies
När jag var färdig med allt pynt bestämde jag mig för att prova ett nytt recept på Brownies. För några veckor sedan köpte jag receptboken Choklad - Njutning för alla sinnen. En hel bok med enbart chokladrecept, perfekt för en chokoholic som jag:)
I ingredienslistan till de här kakorna finns både mörk choklad, vit choklad, mjölkchoklad och kakao. Funderade ett tag på om det kunde bli för mycket choklad......nej, så klart inte! Dessutom ska ju brownies avnjutas i lagom stora bitar, för de är ju mäktiga bakverk.
Måtten på bakformen man ska använda ska vara 20 x 20 cm, men en sådan form har inte jag. Därför vek jag ugnsfolie som en form i rätt storlek och placerade den i en större form. I utrymmet som blev över la jag en metallskål för att folien inte skulle ge vika. Det fungerade riktigt bra.
Just nu funderar jag på om det är lämpligt att frysa brownies. Har inte provat det förut. Annars får jag väl ge bort några till andra chokladälskare.
Här kommer receptet!
Trikolorbrownies
ca 20 st.
185 g smör
185 g mörk choklad (kakaohalt 70%)
3 ägg
275 g socker
80 g mjöl
30 g kakao
80 g mjölkhcoklad
80 g vit choklad
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och den mörka chokladen på låg värme och låt chokladen svalna något. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt sedan chokladsmöret. Sikta ner mjöl och kakaopulver och rör om. Grovhacka mjölkhcokladen och den vita chokladen och vänd ner i smeten.
Klä en form med måtten 20 x 20 cm, med bakplåtspapper. Fördela smeten jämt i formen och grädda i 35 - 40 minuter. Låt svalna och skär sedan i 20 jämnstora kvadrater.
söndag 22 november 2009
Green Chai från Friggs
Green Chai är ett ekologiskt grönt te från Friggs som är kryddat med nejlika, kanel och kardemumma. Det ingår i Friggs nya serie Echo Chic och de övriga sorterna i serien är: Berry Rosehip, Vanilla Rhubarb, Sweet Citrus, Minty Liquorice och Lemon Mint. Jag har inte provat de andra sorterna men Green Chai smakar juligt kryddigt och jag kommer att sörpla det även efter jul, det är jag säker på:)
Kladdkakemuffins
Den här lediga helgen har jag ägnat åt att putsa fönster och byta gardiner. Jag känner mig rätt nöjd med att ha fått det gjort så här en vecka innan första advent. Stakarna och stjärnorna har däremot inte kommit på plats ännu. Men någon gång under den kommande veckan ska det bli gjort såklart. Sambon plockade fram utebelysningen som vi brukar ha i en enebuske i trädgården för att testa den i god tid och tur var det, eftersom den lyckats gå sönder där den legat i sin påse sedan förra året. Hur går det till, jag bara undrar!? Den var ju hel när vi la undan den för ett år sedan!!! Det blir till att köpa ny....
Efter att ha läst min före detta arbetskamrat Bettans blogg, blev jag så sugen på att baka kladdkakemuffins till fikat idag. Helt vanlig kladdkakesmet som man bakar i muffinsformar i stället för en rund form. Hur smidigt som helst och helt oemotståndligt gott.
Kladdkakemuffins
12 st.
100 g smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Lyft av kastrullen från plattan. Rör ner socker och ägg, blanda väl. Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat. Häll smeten i vanliga muffinsformar. Grädda mitt i ugnen ca 20 min.
söndag 8 november 2009
Hemma hos mig. Före & Efter......
När vi flyttade in för fem år sedan gick jag runt och tog bilder i alla rum från olika vinklar och vrår. Jag har massor av bilder men ingen som visar riktigt bra hur det såg ut innan i trappan. Därför får det bli ett litet hopplock av bilder för att gestalta den stora förvandlingen, enligt mig iallafall.
FÖRE var trappan klädd med en grön heltäckningsmatta. På övervåningen fanns en plastmatta i någon brungrön nyans och på undervåningen fanns en beige plastmatta i hallen. På väggarna satt en ljus strukturtapet.
torsdag 5 november 2009
Hemtrevligt Hembakat!
Nu har alla härliga tidningar med julpyssel och julbak börjat dyka upp i butikerna och jag har redan hunnit köpa på mig några stycken. Innan första advent brukar jag bläddra igenom alla mina inspirationstidningar och välja ut allt som jag är sugen på att baka, tillaga och pyssla inför julen och sedan gör jag en lång lista. I slutändan blir väl en fjärdedel av idéerna förverkligade och det får jag vara nöjd med. Något som jag själv och säkert många andra behöver lära sig är sluta fokusera på de tre juldagarna och få för sig att allt ska bli gjort just då. Istället för att stressa runt hela december, för att sedan sitta helt utpumpade på julafton utan att orka njuta tycker jag att vi ska njuta av julen hela december. Dricka glögg, äta pepparkakor, baka julkakor och julgodis, börja pynta och dekorera lite tidigare kanske inte är så dumt.
Jag har iallafall bestänt mig! I år ska jag skippa julstressen och alla måsten och njuta så mycket jag kan innan jul, så tror jag att julhelgen blir mycket behagligare. Hur lägger ni upp er julplanering? Allt i sista minuten eller en lång skön december med pyssel och bak?
Måste tipsa om en helt underbart inspirerande tidning inför julbaket. Den här tidningen sitter jag just nu och dreglar över och försöker välja ut det gottigaste att prova.
torsdag 29 oktober 2009
Jag är tillbaka!
Idag har jag plockat äpplen i trädgården. Det är återigen ett bra äppelår och det är helt omöjligt att använda alla så jag ger bort till alla som vill ha. Jag har gjort äppelkakor, äppelmuffins, äppelpajer, äppeldricka ja det mesta faktiskt och det är bara att baka vidare!
Men idag har jag inte bakat utan vi har istället lagat en underbart god köttgryta. Anledningen till att det blev just köttgryta idag är att i veckans grönsakslåda fanns jättefina palsternackor, persiljerot och morötter. Det kommer inte att bli så mycket matlagning i helgen eftersom det är jobb för hela slanten för både mig och sambon. Kände att jag ville använda de fina rotrukterna redan idag och blev sugen på just köttgryta. På matinfo.se hittade jag recept på Niklas Köttgryta. Jag gjorde lite små ändringar i receptet och så här blev det!
Mustig köttgryta
Stekes i gjutjärn och kokas om möjligt i gjutjärnsgryta.
1 kg benfri Fläskkarré
8 Potatisar, normalstora
2 gula lökar
1 stor paprika, valfri färg
2 stora palsternackor
2 stora persiljerötter
2 stora morötter
1 purjolök
5 dl Porter (1 stor flaska)
5 dl vatten
2 msk kalvfond
2 tsk Soja
4 tsk Tomatpuré
2 buljongtärningar, grönsak
Salt
Svartpeppar, grovmalen
Smör
Paprikapulver
Socker
Finhackad persilja
Skiva och skär karrén i bitar, efter eget tycke (1,5x1,5 cm).
Skala och tärna morötterna, plasternackan och persiljeroten. Skär löken i tjocka skivor. Skiva den vita delen av purjolöken. Skala potatisarna och lägg i kallt vatten. Morötter, persiljerot och plasternacka bör
tärnas i mindre bitar än potatisen och potatisen i sin tur bör vara ungefär som köttbitarna i storlek. Tärna paprikan i små bitar.
Bryn köttet i omgångar i smör. Salta och peppra med grovmalen svartpeppar. Strö över paprikapulver mot slutet av bryningen. Lägg över i grytan. Smula över buljongtärning och häll på ölen.
Fräs paprikan rejält och lägg i grytan och fräs därefter morötter, persiljerot och palsternacka i omgångar på hög värme. Sänk sedan värmen och fräs purjolök och gul lök lätt (sockra gärna lätt).
Lägg allt i grytan och tillsätt soja kalvfond och tomatpuré. Låt småputtra 30-40 min beroende på köttbitarnas storlek.
Tärna potatisen i ungefär samma storlek som köttet. När morötterna känns nästan färdiga läggs den tärnade potatisen i. Låt småputtra ytterligare 30-40 min. Strö över persilja.
Servera med grovt bröd.
onsdag 7 oktober 2009
Höstrusk
Jag har latat till mig med bloggandet igen och tänker skriva några rader för att visa att jag lever. Förra gången jag skrev hade jag varit i Kivik och skulle dagen efter till Öland.
Vi fick verkligen en trevlig dag på Ölands skördefest med hyfsat väder och en del inköp. Pumpor fanns det gott om och vi köpte med oss några hem. Bröd, ost och honung blev det också.
lördag 26 september 2009
Kivik
Men det är nog så att den största anledningen till att det inte blir så bra som jag tror och hoppas är att det alltid är för mycket människor och för långa köer. I min fantasi är det bara hälften så mycket folk. Jag tycker det tar bort halva nöjet när det är så trångt att man knappt kan komma fram och se vad som säljs.
Slut på gnället! Vädret var hyfsat och vi klarade oss från regn och Äppeltavlan var otroligt vacker!
måndag 21 september 2009
Muffins med äppelrasp och mandelmassa
Den här gången hade jag bestämt mig för att baka muffins och eftersom trädgården är full av äpplen ville jag använda några i baket. Dessutom var jag sugen på att baka med mandelmassa. Därför googlade jag på "Muffins med äpple och mandelmassa" och bland träffarna valde jag ut det här receptet från Ica, publicerat i Buffé nr 8 2007.
Det går bara åt ett äpple till en sats så det blev ju en del äpplen över på träden.....så det är bara att leta upp fler äppelrecept!
I receptet river man mandelmassa och blandar i muffinssmeten vilket piffar upp den vanliga muffinssmeten. Jag rev lite extra mandelmassa som jag toppade muffinsen med samt att jag blandade lite kanel med råsocker och strödde på innan de åkte in i ugnen! Det gjorde att muffinsen blev lite extra knapriga och kanel och äpple är ju en självklarhet!!
Muffins med äppelrasp och mandelmassa
8-10 stora muffins
150 g smör
1 1/2 dl socker
2 ägg
1/2 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g mandelmassa
1 dl rivet äpple
Vispa smör och socker vitt och pösigt.
Knäck äggen och blanda i, ett i taget. Tillsätt mjölken.
Mät upp mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål och blanda. Häll blandningen i smeten och rör om.
Riv mandelmassan grovt och rör ner i smeten.
Klicka smeten i stora muffinsformar och gör små gropar i mitten.
Skala och riv äpplet grovt, tryck ner ca 1 tsk äppelrasp i varje grop.
Grädda i 200°C i ca 15 minuter.
onsdag 9 september 2009
Förkylt!
Jag valde att stanna hemma från jobbet idag för det är inte särskilt fräscht att sitta i kassan och snora, särskilt inte i dessa influensatider, då tror väl kunderna att man fått svinet, influensan alltså! Men det tror jag inte att jag har!
Dagen bjuder på underbart vacker höstsol och ganska ljumma vindar så jag önskar att jag var ute i skigen på långrunda istället för att sitta här med snoret rinnande. Har hört att det finns gott om svamp i skogarna nu också så det börjar bli dax för en tur.
Förhoppningsvis känner jag mig bättre till helgen för då är det faktiskt dags för en svamptur med förra årets svampkurs. Vi har en tur tillgodo från förra hösten eftersom en av turerna blev inställd pga dåligt väder. På söndag tänker jag alltså vara fri från förkylningen!!!
Nu ska jag kurera mig med en stor kopp te med honung i och senare i kväll blir det nog något starkare som kan ta död på bacillerna:)
tisdag 1 september 2009
Saftig Banankaka
Eftersom jag hade alla tre sockersorter i skafferiet använde jag mig av dem men det blir säkert lika bra med bara vanligt strösocker. Istället för mjölk som inte fanns hemma tog jag grädde som jag spädde ut med vatten. Funkade bra tycker jag.
Saftig Banankaka
3 ägg
2 dl strösocker eller 1 dl brun farin strö + ½ dl råsocker + ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 krm salt
4 väl mogna bananer
1 dl flytande margarin
5 dl vetemjöl
1 dl mjölk
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, kanel och salt och rör till en jämn smet.
Skala och mosa bananerna ordentligt med en gaffel. Tillsätt bananmos, flytande margarin, vetemjöl och mjölk och rör allt till en jämn smet.
Häll smeten i en smord och bröad rund form, ca 22 cm i diameter.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 45 minuter.
Låt kakan svalna några minuter. Stjälp sedan upp den på ett fat. Lägg formen över och låt svalna till rumstemperatur.
måndag 31 augusti 2009
Österlen 2
För det första har jag precis börjat lära mig at göra fotocollage och det syns att jag är nybörjare. Jag har suttit och knåpat, ångrat och börjat om och varit beredd att kasta datorn i väggen. Idag tyckte jag att jag fått någorlunda ordning på det hela och bestämde mig även för att göra en liten uppdatering här på inläggsredigeringen.
Det blir nog bra det också men idag fick jag inte riktigt kläm på det kan man säga. Till slut när jag hade fått bilderna där jag ville ha dem och skulle skriva in texten så hoppade texten runt och la sig precis där den ville. Det slutade med att jag struntade i texten.
Här kommer istället en liten beskrivning av vad ni ser på föregående inläggs bilder och jag tror att bilderna blir större om ni klickar på dem...tror jag...
Det blev alltså ytterligare en Österlentur den här sommaren, den här gången tillsammans med Johanna. Hon tog mig med på en tur i sin nya bil, en Chrysler PT Cruiser. Tack Johanna för en helt underbar dag!
Österlen var alltså målet för dagen men redan i Åhus blev det ett stopp för fika och fotografering vid havet. Sedan körde vi vidare och huvudmålet på Österlen var Haväng. Både jag och Johanna hade varit där tidigare men där är så vackert att vi längtade dit igen! Johanna var där fär flera år sedan men jag var där så sent som i våras. Därför visste jag att det är lätt att missa avtagsvägen, och det gjorde vi så klart! Det blev till att vända i Kivik, men sen hittade vi rätt med en gång. Haväng är verkligen en underbar plats med Verkeån som mynnar i havet. Vi gick en tur längs stranden och fotade denna vackra plats och satt en stund och njöt i sensommarvärmen.
Havsluften gjorde oss hungriga så nästa stopp blev ett stenkast bort på Buhres fisk i Kivik.
Färden gick sedan vidare till Ystad och nu var det så klart dags för fika igen. Dagens café Latte intogs på Café Snuggles tillsammans med en smaskig chokladkaka.
På vår väg tillbaka mot Blekinge stannade vi i det lilla mysiga samhället Vik, där ingen av oss varit förut, så även den här gången såg jag en ny plats på Österlen. Det finns verkligen hur många underbart vackra platser som helst på Österlen att upptäcka. Dagens tips: ÅK TILL ÖSTERLEN!!!
lördag 29 augusti 2009
Tiramisu
Nu blir det inget recept på middagen här på bloggen idag utan istället på efterrätten jag bjöd på, TIRAMISU, som är en underbart god italiensk efterrätt och faktisk ganska enkel att göra. Tiramisu innehåller både kaffe och Amaretto som är en italiensk mandellikör så är man inte förtjust i kaffe och likör så ska man inte ge sig på det här receptet. Man kan visserligen byta ut likören mot rivet apelsinskal, vilket jag aldrig provat, men jag inbillar mig att det inte blir lika gott!
Det finna många olika varianter på Tiramisu, men de flesta recept har iallafall gemensamt att de innehåller savoiardikex, kaffe och mascaporneost. Receptet jag använde mig av hämtade jag från en av mina favoritkokboksförfattare (Ja jag har en sådan favorit:) ) Anna Bergenströms bok Nya Annas mat. Det var nog den första i en lång rad av kok- och kakböcker jag köpte, skrivna av henne. Hennes senaste (tror jag att det är), Under valnötsträdet, som hon givit ut tillsammans med sin dotter Fanny, är helt underbar! Ett litet tips bara!!
Här kommer receptet! Det blir allt från 4-8 portioner, beroende på hur mycket gottegris man är!
Tiramisu
12 st savoiardikex
1 1/2-2 dl starkt bryggt kaffe
2 ägg delade i gulor och vitor
5 msk socker
tisdag 18 augusti 2009
Baguette med pestosmör
Nu får man istället sätta upp nya mål att sträva efter för att sätta guldkant på tillvaron. Just nu håller vi på att renovera vår hall inklusive trappa och det är enormt tillstökat i hela huset när ingenting står på sin vanliga plats. Jag ser fram emot när projektet är slutfört och jag kan städa varenda liten vrå och plocka i ordning allt! Det är ju något att se fram emot:) Om två veckor är det dags min och några vänners årliga loppisförsäljning i Brunnsparken i Ronneby. En gång varje sommar packar vi bilarna fulla med saker vi inte längre behöver eller tröttnat på och säljer av en del och tjänar en liten slant. Det är också något att se fram emot:) Nya tag som gäller alltså!
Baguette med Pestosmör
1 baguette
1 dl färdigköpt pesto
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl hackad persilja
50 g smör
2 krm salt
Mixa pesto, vitlök, persilja, smör och salt. Skär skåror i brödet och fördela pestosmöret i dem. Klä in brödet i aluminiumfolie. Lägg på grillen i ca 5 minuter. NJUUUUT!
lördag 15 augusti 2009
Semestern 2009
Tre långa veckor har jag varit ledig och det har varit så skönt! Första veckan hade jag inget inplanerat utan tog dagen som den kom, plockade en hel del blåbär, som skogen är full av i år! Har ni inte varit ute och plockat ännu så finns det nog fortfarande några kvar som inte hunnit bli plockade eller övermogna, men snart är det nog för sent.
Andra semesterveckan hade jag en resa till Stockholm inbokad. Där hälsade jag på släkten i Tyresö och njöt av tillvaron. Det blev en båttur till Vaxholm, fika på Rosendal på Djurgården och kvällsbad i Tyresö Alby. Dessutom kollade jag lite släktforskning på Stockholms Stadsarkiv och Krigsarkivet. Tiden gick alldeles för fort och snart var det dags att ta flyget hem igen.
Veckan som gått har jag och sambon varit några dagar i Polen. Vi tog nattfärjan mellan Karlskrona och Gdynia och sedan övernattade vi en natt i Gdansk. Jag hade inte varit i Polen tidigare och jag blev positivt överraskad av vilken gammal vacker stad Gdansk är och jag kommer definitift att åka dit igen. Det är ju alltid speciellt att komma till en kuststad på sommaren när solen skiner, men jag kan även tänka mig att åka till Gdansk på julmarknad. Vårt hotell Dom Muzyka var trevligt och ligger 400 meters promenad från Gamla stan.
Efter en dag och en natt i Gdansk åkte vi vidare västerut genom Polen. Vi hade tänkt oss att åka så mycket som möjligt längs kusten men eftersom Polen är mer tättbefolkat än vad vi är vana vid från Sverige, med många samhällen där bilköer bildades, fick vi ge upp den tanken. Vi hade ett hotell bokat i Kolobrezeg, en kustort ca 30 mil från Gdansk så därför fick vi i stort sett välja den snabbaste vägen. Vi gjorde en liten avstickare till badorten Darlowko. På kartan ser det ut som ett litet fiskesamhälle, men i verkligheten är det en riktig semesterort a la medelhavet. Massvis med hotell och turistshopar kantade gatorna i "byn".
Även Kolobrezeg där vi övernattade på hotell Olymp, är en semesterort med stora mått. Dessutom är Kolobrezeg sedan länge en kurort med Spabehandlingar på de flesta hotell. Eftersom vi bara var på genomresa hade vi inte riktigt tid att göra några behandlingar och tyvärr lockade inte heller vädret till några salta bad längs med den långa stranden.
Sista dagen på resan körde vi vidare mot Swinoujscie, gränsstad mellan Polen och Tyskland, och sedan vidare in i Tyskland. Det blev en del alkoholhaltiga drycker inköpta i Bergen på Rügen, innan vi tog nattfärjan från Sassnitz till Trelleborg.
Det är nog inte så vanligt och populärt bland svenskar att semestra i Polen om man som vi inte har någon anknytning dit genom familj eller släkt. Det finns nog alltför många fördomar kvar om att det är ett grått tråkigt land som inte suddat ut sin öststatsstämpel. Jag kan tala om att det till största delen är just fördomar! Jag har fått mersmak på Polen och skulle även vilja resa till de gamla städerna Warszawa och Krakow, som jag hört ska vara väldigt vackra. Visserligen är Polen inte det enklaste landet att resa i språkmässigt men det går bra ändå. I Gdansk går det bra med engelska och nära den tyska gränsen klarar man sig med några ord tyska. För övrigt kommer man långt med kroppsspråk och en blandning av tyska och engelska. Så tveka inte att semestra i Polen!!!
Här kan du titta på bilderna från Polenresan!
tisdag 28 juli 2009
Skogstur
Det var underbart tyst och avkopplande i skogen och det enda som kunde stressa var väl möjligtvis att det fanns så mycket fina blåbär att det var en omöjlighet för mig att plocka alla själv. Man blir lite hagalen och självisk när man ser alla dessa bär men i år är ett sådant fenomenalt blåbärsår att det räcker och blir över till alla som är beredda att kröka ryggen några timmar En sak är säker, om jag hittar dit igen så styr jag bilen dit fler gånger den här veckan!
onsdag 15 juli 2009
Carpe Diem
tisdag 14 juli 2009
Kringlor och Saft
Som jag berättade igår så är ju bärsäsongen i full gång både i trädgården och ute i naturen. Därför måste jag försöka använda alla fjolårets bär så att jag får plats med årets skörd, eller hur! Vinbären måste verkligen plockas från buskarna den här veckan och frysen var redan full av förra årets skörd så min mor och jag bestämde oss för att koka lite saft idag. Kanske inte så många som gör det nu för tiden eftersom man inte tjänar så mycket på det rent ekonomiskt. Men smakmässigt är det en vidunderlig skillnad och dessutom slipper man ju alla tillsatser. Jag är lycklig ägare till en gammal saftmaja och det underlättar verkligen saftkoket. För er som inte vet vad en saftmaja är kan jag berätta att det är en slags ångkokare där man varvar bär och socker och sedan tappar upp den färdiga saften direkt i flaskor Oerhört smidigt:)
Eftersom vi hade mycket vinbär i frysen blandade vi dem med nyinköpta jordgubbar och socker och efter ungefär fem timmars ångande, hade vi ca 18 liter saft. Den håller sig ett bra tag i kylen så den ska vi nog hinna dricka upp.
Här kommer mitt enkla saftrecept:
ca 3 kg bär (t ex. Vinbär, hallon eller jordgubbar)
1,2 kg socker
Ånga i saftmaja i 30-45 minuter och häll sedan upp på varma flaskor. Förvara i kylskåp.
När all saft var upphälld på flaskor blev det stekt sill och potatis med sötsur dillsås till middag. Det var hur skönt som helst att få vila fötterna en stund.
När jag ändå var igång och stökade i köket bestämde jag mig för att baka lite kringlor efter middagen. Efetersom jag hade en förpackningen grädde med kort datum fick det bli dubbel sats av det här receptet:
600 g vetemjöl
1 dl socker
3 tsk hjorthornssalt
225 g smör
2.5 dl grädde
Valfritt socker som garnering
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt smöret i mindre bitar och nyp ihop ungefär som när du gör en smuldeg. Tillsätt grädden och arbeta ihop till en deg.
Forma kringlor och doppa i socker. Lägg på plåt och grädda i 225° ugn i 8-10 minuter.
Efter den här dagen i köket känner jag mig trött men nöjd!måndag 13 juli 2009
Skördetid
onsdag 8 juli 2009
Citronmuffins
Citronmuffins
Ca 20 st
200 g margarin eller smör
2 dl florsocker
Rivet skal av en citron
2 ägg
2 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Ställ muffinsformar på en långpanna eller i en muffinsform. Rör samman matfettet och sockret. Tillsätt citronskalet och äggen. Rör i potatismjölet blandat med bakpulvret. Fyll smeten till knappt hälften i formarna. Grädda muffinsen i 200°, mitt i ugnen ca 10 minuter.
tisdag 7 juli 2009
Mandelkubbar
10-15 st
7 dl vetemjöl
1 ½ dl socker
2 tsk hjorthornssalt
1 krm bittermandelessens
125 g smör
1 ägg
2 dl grädde eller mjölk
Garnering:
Pärlsocker
Uppvispat ägg
Blanda vetemjöl, socker, hjorthornsalt och bittermandelessens. Finfördela smöret i blandningen, tillsätt ägg samt mjölk eller grädde och rör om. Dela degen i två delar och forma till längder. Skär i trekanter. Lägg på plåt. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 225 ° i ca 10 minuter.
onsdag 17 juni 2009
söndag 7 juni 2009
Ingen inspiration...
St Paul's Cathedral
Ser man på, det blev några rader om London till sist! Hoppas ni också blev inspirerade att åka dit!