Nu blir det inget recept på middagen här på bloggen idag utan istället på efterrätten jag bjöd på, TIRAMISU, som är en underbart god italiensk efterrätt och faktisk ganska enkel att göra. Tiramisu innehåller både kaffe och Amaretto som är en italiensk mandellikör så är man inte förtjust i kaffe och likör så ska man inte ge sig på det här receptet. Man kan visserligen byta ut likören mot rivet apelsinskal, vilket jag aldrig provat, men jag inbillar mig att det inte blir lika gott!
Det finna många olika varianter på Tiramisu, men de flesta recept har iallafall gemensamt att de innehåller savoiardikex, kaffe och mascaporneost. Receptet jag använde mig av hämtade jag från en av mina favoritkokboksförfattare (Ja jag har en sådan favorit:) ) Anna Bergenströms bok Nya Annas mat. Det var nog den första i en lång rad av kok- och kakböcker jag köpte, skrivna av henne. Hennes senaste (tror jag att det är), Under valnötsträdet, som hon givit ut tillsammans med sin dotter Fanny, är helt underbar! Ett litet tips bara!!
Här kommer receptet! Det blir allt från 4-8 portioner, beroende på hur mycket gottegris man är!
Tiramisu
12 st savoiardikex
1 1/2-2 dl starkt bryggt kaffe
2 ägg delade i gulor och vitor
5 msk socker
200 g Mascarpone färskost
1-2 msk Amaretto (mandellikör).
Kan ersättas med rivet skal av 1/2 apelsin
ca 2 msk siktad kakao
Börja med att doppa undersidan av kexen i kaffet. Lägg dem sedan med kaffesidan ner på ett rymligt fat med kanter, där kakorna kan ligga i ett lager.
Vispa äggvitorna till mycket hårt skum och ställ åt sidan.
Vispa gulorna med sockret tills det blir ljust och pösigt. Blanda ner likör och mascarponeosten.
Vänd ner de vispade äggvitorna. Rör om.
Bred ut smeten som ett täcke över de kaffedoppade kexen i formen.
Ställ i kylskåpet ett par timmar.
Sikta strax före serveringen över kakao i ett ganska rejält lager.
NJUUUUT
4 kommentarer:
Ååhh vad det ser gott ut!
/Lena
Det är riktigt gott kan jag lova!
Ruggigt gott med Tiramisu!
Marit
det har jag aldrig ätit faktiskt, synd att man inte tål det:(
hoppas allt är bra med dig ursula, hoppas vi ses på jbbet snart!
Kramar
Skicka en kommentar