fredag 19 oktober 2012

Kycklingcurry

Kyckling och curry är smaker som går mycket bra ihop och så att säga gifter sig. Jag har provat många varianter på kycklingcurry, men den här har blivit min favorit och jag brukar laga den här satsen då och då och frysa in det som blir över till matlådor att ha med till jobbet. De dagar jag värmer den här rätten i lunchrummet på jobbet är det ofta arbetskamrater tycker det doftar så gott att de vill ha receptet. Jag funderade därför på varför denna favorit inte hamnat här på bloggen. Troligtvis för att den inte gör sig så bra på bild! Men jag lovar, den är mycket godare än den ser ut. Och lättlagat är det också, inte dumt va:). När man brynt lök och kyckling i grytan tillsätter man övriga ingredienser och sedan räcker det att röra runt några gånger tills kycklingen är färdig. Därefter tillkommer ju pillgörat att plocka kycklingköttet från benen, men det går ganska snabbt!

 

Kycklingcurry


1 fpk kycklingdelar, ca 1 kg
300 g gul lök
3 vitlöksklyftor
1 squash
2 äpplen
2 msk olivolja
3 msk curry
2 burkar krossade tomater
3 msk mango chutney
2 hönsbuljongtärningar
2 dl naturell youghurt

Hacka all lök. Skär squash och äpplen i tärningar. Fräs lök och curry i olja i en stor gryta. Lägg i kycklingdelarna och låt dem få lite färg. Tillsätt krossade tomater, mango chutney, yoghurt och hönsbuljong. Tillsätt även squash och äpple. Rör om och låt curryn koka under lock i 30 till 40 minuter, tills kycklingen börjar släppa från benen.
Fiska upp kycklingdelarna från grytan och låt dem svalna så pass att du kan ta i dem med fingrarna. Ta bort skinnet från kycklingen. Plocka köttet från benen och lägg tillbaka i grytan. Rör om och smaka av. Kanske behövs mer mango chutney eller curry. Om du tycker konsistensen är för tunn, tillsätt lite redning. Servera med basmatiris och mango chutney.

fredag 8 juni 2012

Köpenhamn



Ibland behöver man pausa från vardagen och göra något helt annat och koppla av en smula. När man som vi, bor i södra delen av vårt avlånga land, tar vi oss enkelt och snabbt med tåg till vårt grannland Danmarks mysiga huvudstad Köpenhamn. Efter ungefär 2 timmar har vi förflyttat oss från Blekingska landsbygden till danska storstaden. För några veckor sedan gjorde vi just detta. Vi gav oss iväg en söndagmorgon och reste tillbaka en tisdagseftermiddag och vi hann med hur mycket som helst! Och tur med vädret hade vi också!

När vi checkat in på First Hotel Österport begav vi oss till Nyhavn, precis som alla andra turister denna underbart soliga söndag. Hur mysigt som helst att sitta i solen, dricka en kall öl, äta en smarrig räkmacka och titta på alla människor som flanerar förbi. Livskvalitet!

 







Efter lunchen i nyhavn tog vi oss till Carlsberg för att lära oss lite om ölens historia samt att intaga ett par öl till som ingick i inträdet. Riktigt mysigt att sitta på museets innergård och dricka Carlsberg tillsammans med turister från olika delar av världen.

På söndagseftermiddagen hann vi även med en båttur med sightseeingbåt längs kanalerna och hamnen. Kan verkligen rekommenderas en solig dag som denna. Man får ett smakprov på vad staden har att erbjuda. En del platser blir man sugen på att besöka, andra inte...som till exempel Den lille havsfrue som syns på nedanstående bild. Mycket överskattad sevärdhet om ni frågar mig. En liten staty på en sten vid havet med en flock turister runtomkring som fotograferar hysteriskt!


På kvällen blev det middag på Lê Lê Nha Hang, en Vietnamesisk restaurang i Vesterbro. Vi valde en hel meny som kallades Hanoi-meny. Först fick vi in denna goda och mättande förättssoppa som serverades med vårrullarna på nästa bild. Väldigt gott och  fräscht.


Huvudrätten bestod av någon slags biffar tillsammans med ytterligare en nudelrätt och nu började jag faktiskt bli mätt...


...men då återstod ju efterrätten: frterad banan med banancreme och kokosglass!



All mat var väldigt god, vällagad, snyggt upplagd och serverades av mycket trevlig personal. Vi drack varsitt glas rött vin till maten och svarade ja, att vatten ville vi gärna ha till vinet, det är ju ganska självklart tycker jag. Vattnet kom in i en fin karaff med en liten ettikett fastsatt som informerade om att pengarna vi betalade för vattnet gick till röda korset och hjälper människor med brunnar i utvecklingsländer. Det är ju ett bra ändamål eller hur, men, när jag tog in påfyllning räknade jag inte med att vattennotan skulle sluta på 80 danska kronor, dvs ca 100 svenska kronor. Lite väl magstarkt även om pengarna gick till något bra. Tänk på det om ni besöker denna annars mycket trevliga restaurang i Köpenhamn.







Dondon Sushi i Norreport lunchade vi på denna delikata sushi. Tror faktiskt att det var den godaste Sushi jag någonsin ätit. Rekommenderas!

Det här var ett axplock av vad man kan hinna med på några få dagar i Köpenhamn. Och vad kostar det att semestra några dagar i Köpenhamn? För livsnjutare som mig och min sambo kostar det en del. Men smakar det så kostar det. Man betalar ca 120 svenska kronor för en dansk hundralapp, så man kan väl säga att allting är minst 20 % dyrare i Köpenhamn. Åk dit ändå vetja!

tisdag 5 juni 2012

Köttfärsbiffar med paprika och ugnsrostade rotsaker med timjan & söt paprikasås

Inte är det sommarväder vi har i det här landet den här veckan! Hoppas det är bättre när min semester börjar vid midsommar så att man kan gå utanför dörren utan strumpor på fötterna och vantar på händerna!

Det har de senaste åren blivit populärt att prenumerera på olika  matkassar med tillhörande recept. Jag har inte nappat på det förrän nu när min butik lanserade sin egen matkasse - City Gross Matkasse. Den här veckan är tredje veckan vi provar och vi känner oss riktigt nöjda.

Hos City Gross väljer man själv hur ofta man vill köpa kassen och man kan även välja om man vill få den levererad hem till dörren eller om man vill hämta den utanför butiken. Kassen innehåller ingredienser till fem middagar för fyra personer och väljer man att hämta den själv kostar en kasse 549:-.
I vårt hushåll är vi två vuxna och vi tycker att det är väl tilltagna portioner som räcker till middag den ena dagen och lunch nästa dag.

Den här veckan innehåller kassen följande middagar:

A.  Köttfärsbiffar med paprika & ugnsrostade rotsaker med timjan & söt paprikasås.

B.  Senapslax med krämig broccolisallad.

C. Fläskpannkaka med kålsallad och lingon.

D. Marinerad kycklinglårfilé med paprikayoghurt & pastasallad.

E. Grillad biff med krämig vitkålssallad.

Igår började vi matkasseveckan med att laga recept A och blev väldigt nöjda. Jag kommer definitivt att använda det receptet igen. Särskilt paprikasåsen var barnsligt simpel att laga, men så god. Kommer att bli en favorit till det grillade köttet i sommar.







Köttfärsbiffar med paprika och ugnsrostade rotsaker med timjan & söt paprikasås

Biffar
1/2 dl ströbröd
1 dl vatten
ca 600 g blandfärs
1/2 röd paprika
1 ägg
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 msk olivolja

Sås
1 gul lök
1 röd paprika
1 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl vatten
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk timjan

Rostade rotsaker
800 g potatis
3 morötter
2 msk raps-/matolja
2 krm grovmald svartpeppar
1/2 tsk fling/kvarnsalt

Sätt ugnen på 225 °.
Blanda ströbröd och vatten i en skål och låt det svälla tills du är klar med rotsakerna.
Klyfta potatisen och morötterna. Lägg dem i en ugnsfast form. Ringla över olja. Salta och peppra. Laga i ugn i ca 30 minuter.
Blanda ner blandfärsen, finhackad paprika, ägg, salt och vitpeppar i ströbrödet. Låt färsen stå medan du förbereder såsen.
Strimla den gula löken och paprikan. Hetta upp olivolja i en gryta och fräs sen paprika och lök i ett par minuter. Häll på tomatpuré, grädde och vatten.
Låt såsen puttra tills det är dags att äta. Då mixar du den med stavmixer till en slät sås. Smaka av såsen med salt peppar och timjan.
Forma färsen till 15 biffar. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek biffarna. Servera.


onsdag 11 april 2012

Lax med Sherrysås

Vilken kall vår vi har i år! Längtar så till soliga och varmare dagar. Känns ändå som att jag håller på att vakna från mitt bloggvinteride och det är iallafall positivt!
Butiken jag arbetar i har blivit ombyggd och uppfräschad och numera har vi både bageri och fiskavdelning i butiken. Tror ni man blir frestad och förförd av underbara dofter från bageriet dagligen och tror ni att man - läs jag- står och dreglar över allt gott fiskdisken har att erbjuda minst en gång om dagen!!! Men fisk är ju nyttigt och vårt dagliga bröd....
Förra veckan köpte jag en fin laxfilé på ca 2 kilo och började fundera på vad jag skulle kunna servera den tillsammans med för något. Eftersom jag är en manisk läsare av Mitt Kök drog jag mig till minnes att där nog fanns lite laxrecept i förra numret.
Jag fastnade för ett recept av säsongens Mästerkocksvinnare Sigrid. Ett recept som på beskrivningen verkade kunna vara något alldeles extra, och gud vad gott det blev! Nu var ju laxen alldeles färsk och fin så det gjorde ju sitt till men hela kombinationen i Sigrids recept var så perfekt! Jag bjöd mina föräldrar och sambo på detta på påskdagen och alla var överens om att det var en fullträff! Tyvärr glömde jag att fotografera:(. Därför tar jag mig friheten att låna bilden från Mitt Kök-bilagan.

Lax med Sherrysås

600 g laxfilé
salt och strösocker efter smak
smör till stekning

Sherrysås:
1 schalottenlök
smör till stekning
3 dl vitt vin
1 msk fiskfond på flaska
2 dl vatten
1 lagerblad
5 vitpepparkorn
1/2 dl sherry
2 dl creme fraiche
1 msk finklippt gräslök
salt och peppar efter smak

Tillbehör.
Färskpotatis
Dillkvistar till kokning
sockerärtor
rädisor i klyftor
1 msk smör

Salta och sockra laxen runtom och låt den ligga och dra.
Koka potatisen med dillkvistar i vattnet.
Fräs schalottenlöken mjuk och blank i lite smör i en kastrull på medelvärme. Blanda i vin, fiskfond, lagerblad och vitpeppar. Reducera såsen på medelvärme tills 1 dl vätska återstår.
Häll i sherryn och koka upp. Vispa ner creme fraiche och koka upp igen. Smaka av med salt och peppar.
Koka sockerärterna några minuter och fräs rädisorna i smör.
Torka laxen noga, skär den i fyra bitar och stek den i smör på medelhög värme tills den är gyllenbrun och har lite kärna kvar i mitten.
Rör ner gräslöken i såsen Servera laxen med sås, färskpotatis, sockerärtor och rädisor.

Bilden är lånad från Mitt Kök-bilagan

måndag 23 januari 2012

Inspiration

Hej! Här är jag igen:) Efter en icke planerad bloggpaus är jag nu tillbaka. Inspirationen har varit helt bortblåst under några månader, julen, nyår och alla andra helger har kommit och gått och nu har vintern kommit till Blekinge. Känslorna för snön, som sakta dalar ner utanför fönstret är blandade. Det är vackert som i en saga, men det medför även bekymmer såsom hala vägar, snöskottning, bilrutor att skrapa osv. Förhoppningsvis är snön bara på tillfälligt besök och snart så är våren här igen!

Det var det där med inspiration att blogga. Ibland finns den helt enkelt inte, och som jag skrivit här innan, i det läget struntar jag i att blogga tills det känns kul igen. Igårkväll på jobbet inspirerade mig min goa kollega Maja genom det  lilla matsamtal vi hade. Hon frågade vad jag skulle göra idag på min lediga dag och jag hade börjat fundera på att baka bröd för det var så länge sedan. Sen pratade vi om olika soppor vi lagat och kom in på broccolisoppa som Maja brukar laga och som jag också testat några gånger. Jag bläddrade i en veckotidning och hittade ett recept på ett Långpannebröd som jag ville testa och jag drog mig till minnes ett annat gott recept på morotsbröd som var det det första brödrecept jag la ut här på bloggen. Jag sa till Maja att de två bröden ska jag baka i morgon när jag är ledig!

Mycket inspirerad startade jag förmiddagen med att sätta till degen till Långpannebrödet. Med det i ugnen funderade jag på om jag inte skulle koka lite broccolisoppa när jag ände var i farten i köket. Skulle ju passa perfekt tillsammans med det nybakade brödet. Majas recept på Busenkel Broccolisoppa kommer från Ica och det hittar du här. Originalet är en mixad slät soppa, som är riktigt god, men jag brukar ta lite mer av allt och bara mixa hälften av grönsakerna för att få några grönsaker att tugga på. Jag bestämde mig för att "experimentera"  med receptet lite den här gången och tillsatte även palsternacka, stjälkselleri och sambal oelek. Det blev riktigt bra faktisk! Sötman från palsternacka och lite sting från sambal oelek satte en liten twist på denna busenkla Broccolisoppa. Men jag misstänker att min kollega Maja inte skulle hålla med mig eftersom stark mat inte är någonting för henne;).

Mätt i magen av soppa och bröd ska jag nu ge mig i kast med dagens andra brödbak som är Morotsbröd och receptet hittar ni här.

Broccolisoppa med extra sting

1 gul lök
5 potatisar
500 g färsk broccoli
3 Grönsaksbuljongtärningar
1, 5 liter vatten
2 palsternackor
2 stjälkar selleri
2 1/2 dl matlagningsgrädde
Sambal Oelek (jag tog nog ca 1/2-1 tsk)
Salt

Skala och skiva lök, potatis och palsternacka. Skiva stjälksellerin och skär broccolin i bitar. (jag brukar skala stammen med skalkniv eller potatisskalare innan jag skivar den).
Koka upp buljongen och lägg i alla grönsakerna. Koka upp och låt det koka i ca 10 minuter. Häll de kokta grönsakerna i ett durkslag och spara buljongen. Mixa hälften av grönsakerna tillsammans med lite av buljongen med en stavmixer eller i en matberedare. Häll tillbaka de mixade grönsakerna och buljongen i kastrullen, tillsätt matlagningsgrädde och koka upp. Tillsätt även resterande grönsaksbitar och smaksätt med salt och och Sambal Oelek.




Lättbakat Långpannebröd

50 g jäst
5 dl mjölk
2 msk flytande honung
1 msk salt
1 dl linfrö
5 dl rågsikt
7 dl vetemjöl

Värm mjölken till 37° (fingervarmt). Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölk, salt, honung, linfrön, rågsikt och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg som släpper från bunkens kanter. Jäs i 40 minuter.

Sätt ugnen på 225°.  Klä en långpanna med bakplåtspapper. Kavla ut degen så att den passar långpannan. Jäs i 30 minuter. Markera rutor i degen med en kniv. Baka i nedre delen av ugnen i 15 minuter.