tisdag 20 november 2007

Pasta med tonfisk- och kaprissås


Pasta är väl något av vardagsmat i många svenska hem nu för tiden. Jag skulle tro att det står pasta på bordet dubbelt så ofta som potatis hos de flesta barnfamiljer och yngre idag. Hos mina föäldrar däremot som båda är fyllda 70 är det fortfarande potatis som dominerar. Min pappa anser att han inte ätit någon middag om han inte fått potatis en dag! Och pasta, det är ingen riktig mat det! Tack och lov har inte alla samma åsikt som han utan varierar sig nog lite mer. Hemma hos mig blir det pasta ganska ofta. Det är lättlagat och man kan variera i det oändliga med olika såser och röror. Mest tycker jag om att inspireras av det italienska köket. Idag blir det därför ett recept med tonfisk, vilket man oftast har hemma i skafferiet. Receptet har jag hittat i ett av Zetas recepthäften som man brukar kunna hitta ute i mataffären.



Pasta med tonfisk- och kaprissås

4 portioner


400 g pasta

2 vitlöksklyftor, skivade

1/2 gul lök, finhackad

4 msk olivolja

2 dl vatten

1/2 hönsbuljongtärning

2 msk kapris i lag

1 burk tonfisk i olja

1 äggula

salt och peppar

2 msk hackad persilja


Fräs vitlök och lök i oljan utan att det tar färg. Häll på vatten och buljongtärning och låt koka 5 minuter.

Lägg kapris, halva tonfiskburken med oljan och äggulan i en mixer. Häll på buljongen och mixa slät. Smaka av med salt, peppar och kaprislag.

Koka pastan.

Blanda såsen med nykokt pasta och garnera med resten av tonfisken, lite kapris och persilja.



måndag 19 november 2007

Fem-minuters chokladfudge


Idag är vädret grått och trist, vilket passar perfekt för en bakdag. Bakningen idag tog visserligen inte så lång tid, ungefär fem minuter + en halvtimmes väntan, när fudgen stod i kylen och stelnade. Det här är ett recept som jag hittat på en av de bloggar jag läser regelbundet (det finns en mängd recept- och matnördar i vår värld, jag är bara en av dem!). Den här fudgen är perfekt för den stora chokladälskaren. Den är väldigt mäktig så till och med jag som älskar allt med chokladsmak, nöjer mig med en bit till min Café Latte. Det här var första gången som jag använde sötad kondenserad mjölk och det funkade bra i den här fudgen. I receptet står det att man ska använda halvsöt choklad men jag hade bara 60 och 70 procentig hemma så det fick det bli. Därför ökade jag på med lite mer kondenserad mjölk än vad det stod i det ursprungliga receptet Fabulous five-minute fudge som jag lägger ut här, översatt till svenska. Resultatet blev över förväntan faktiskt och godkänt av sambon som fick fudgen serverad till förmiddagskaffet! Bloggen jag hittade receptet på är Technicolor Kitchen!


Fem-minuters Chokladfudge

ca 24 bitar



340 g halvsöt choklad i bitar

1,6 dl sötad kondenserad mjölk

1 msk vatten

90 g grovt hackade valnötter (jag rostade dem först)

1 tsk vaniljsocker



Klä en liten långpanna med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.

Blanda chokladbitar, kondenserad mjölk och vatten i en mikrosäker bunke.

Mikra utan att täcka över, på full effekt i 1 minut och rör sedan om.

Mikra ytterligare 1 minut eller tills chokladen är smält och smeten är slät.

Rör i nötter och vaniljsocker.

Häll smeten i den förberedda formen och bred ut den i en ca 27 x 15 cm stor rektangel.

Kyl fudgen ca 30 minuter eller tills den känns fast.



onsdag 14 november 2007

Trattkantarellsoppa

Hösten har kommit och gått och vintern har kommit i år också även om jag inte är så förtjust i att det är snö i luften idag. Svampmässigt var det en bra höst, särskilt trattkantareller fanns det gott om i år. Man fick se upp så man inte trampade på dem när man var uti i skogen och gick. I år lärde jag mig också att känna igen svart trumpetsvamp. Den är ganska svår att upptäcka bland fjolårets löv men i år var de extra stora så till och med ett otränat öga hittade dem. Jag hoppas att jag hittar dem igen nästa år. Trattkantarellerna jag plockar torkar jag på tidningspapper på torkställningen för tvätt i källaren, så nu har jag flera burkar med skogens läckerheter att ta fram och laga till i vinter. Här kommer ett recept på en värmande svampsoppa.

Trattkantarellsoppa

1-2 dl torkade trattkantareller
1 liten rödlök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
6 cl torr sherry, eller torrt vitt vin
2 tärningar grönsaksbuljong
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl crème fraiche
2 msk hackad persilja
2 msk hackad gräslök
salt
vitpeppar
1/2 citron

Bryt den torkade svampen i bitar och lägg i blöt i 25 minuter. Ta upp och krama ur. Spara blötläggningsvattnet. Spara gärna lite svamp till garnering också.
Skala och hacka löken och vitlöken fint.
Fräs hacket och kantarellerna i smöret i en stor kastrull tills all fukt i svampen kokat in och löken mjuknat utan att ta färg.
Häll i sherryn, rör om och låt puttra någon minut.
Häll i 1 liter vatten (inklusive blötläggningsvattnet), grädden, crème fraichen och buljongtärningarna. Låt sjuda i 10 minuter.
Hacka persiljan och gräslöken.
Fräs garneringssvamparna i lite smör.
Smaka av med salt, peppar och lite pressad citron. Garnera med grönt hack och stekt svamp.

måndag 5 november 2007

Rotfruktspaj med bacon



Nu är vi redan inne i November och jag hörde att det till och med var snö på gång. För tidigt!protesterar jag. Vintern är lång nog ändå... Träden på vår tomt har inte fällt alla löv ännu så det finns en del kvar att räfsa också, alltså kan inte snön komma ännu! Mentalt är jag fortfarande kvar i årstiden höst så det känns konstigt att butikerna börjar annonsera om adventsljusstakar och stjärnor redan. Adventskalendrarna med choklad finns redan ute för försäljning i affärerna och stackars föräldrar måste förklara för sina barn att det är för tidigt ännu... Vilka barn vill förstå det! Julmusten och pepparkakorna är också på plats! Är det någon mer än jag som känner julstressen komma krypande? Jag är som sagt fortfarande kvar i hösten så därför kommer ett höstrecept idag som jag hittade i Leva & Bo Nr 38. Det är en väldigt matig paj med rotfrukter och bacon och jag tror att det kan vara något även för den som i normala fall inte är överförtjust i rotfrukter!
Rotfruktspaj med bacon
Pajdeg:
125 g smör
3 dl siktat dinkel eller vetemjöl
1 msk kallt vatten
Fyllning:
1 morot
1 palsternacka
150 g rotselleri
1 pkt bacon, 140 g
2 dl strimlad purjolök
1 dl hackad dill
2 dl riven västerbottenost
3 ägg
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm peppar
Blanda ihop smör och mjöl till en smulig massa (gärna i matberedare). Tillsätt vatten och blanda ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform, 28 cm i diameter. Nagga och låt den vila i kylen minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet 10 minuter.
Skala och skär rotfrukterna i tunna strimlor. Förväll dem i lättsaltat vatten i cirka 2 minuter. Häll av kokvattnet och låt dem svalna.
Strimla och knaperstek baconet och låt det rinna av på hushållspapper.
Blanda rotfrukter, bacon, purjolök, dill och ost i pajskalet.
Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen över grönsakerna. Grädda åajen i mitten av ugnen cirka 40 minuter.

Servera med grönsallad.


fredag 19 oktober 2007

Bloggar & Äppeldag





























Tänkte att jag borde ge ett livstecken ifrån mig till den lilla skara som brukar titta in på min lilla blogg. Jag har hela tiden stora planer på vad jag ska skriva om och vilka recept jag ska dela med mig av men allt som oftast kommer det något annat emellan, jobb, städning eller något annat som pockar på uppmärksamhet. Till exempel så har det verkligen gått upp för mig hur många interessanta och underhållande bloggar det finns att surfa runt bland. För mig, en matnörd tillika trädgårdsfantast (det sistnämda åtminstonde på våren), finns så mycket inspiration att det räcker för minst två livstider! Sen tillkommer ju alla sidor som handlar om inredning! Tänk om plånboken varit lite tjockare och dygnet lite längre!
När man pratar med vänner och bekanta verkar det som att det varit ett riktigt dåligt fruktår i år. En del har inga äpplen alls på sina träd och en del har några få men absolut inga mängder. Under de tre år vi bott i vårt hus har det varit rikligt med äpplen på träden varje höst. Vi har 6 äppelträd och det blir mer äpplen än vad vi har möjlighet att ta tillvara. Vi brukar sortera äpplena, vira in dem i telefonkatalogpapper och förvara dem i trälådor i garaget. Sen står de där i garaget hela vintern och när våren kommer går det upp för mig att jag glömt bort att använda mina fina äpplen och det är ju synd! Förra helgen bjöd jag därför in tjejgänget till en äppeldag. Tre av de inbjudna hade möjlighet att komma. Äpplena hade Thomas och jag plockat dagen innan. Skörden var mindre än vanligt men det fanns gott om äpplen på två av de sex träden. Det fanns iallafall mer än vad vi kunde göra av med. Jag hade valt ut några olika äppelrecept som jag tänkte att vi skulle hinna med under dagen. Sen delade vi upp oss på de olika sysslorna. Dagen resulterade i 7 burkar chutney, ca 15 "skånska" äppelkakor, en långpanna äppelmazariner samt 20-25 liter äppelmos! Svetten lackade och äppelkärnorna flög över hela köket, men roligt hade vi! Vid äppeldagens slut delade vi sedan upp kakor, mos och chutney, så alla fick sin del med sig hem att stoppa i frys och skafferi. För mig kändes det som ett bra sätt att förena nytta med nöje. Det finns ingen möjlighet att jag skulle orka ta hand om alla äpplen själv och inte heller ha möjlighet att förvara eller stoppa i mig alla äppelskapelser på egen hand! Tack tjejer för att ni hjälpte mig!

tisdag 18 september 2007

Höst i trädgården


















Idag hade jag som så många andra dagar tänkt vara duktig och hösta lite i trädgården men det har regnat nästan hela dagen så det var inte så tilltalande att gå ut med spade och räfsa... Därför blev det kökstjänst istället vilket resulterade i köttsoppa och bröd. Faktum är att jag mest brukar koka olika grönsakssoppor så jag fick faktiskt slå upp i kokboken och ta reda på vilken köttbit som är lämpligast när man gör köttsoppa. Enligt Vår kokbok ska man använda högrev, gärna med ben. Jag fick bara tag i benfri högrev men det blev gott ändå. Det är så enkelt att koka soppa så jag förstår inte varför jag inte gör det oftare. Under tiden soppan kokar kan man ju få en massa annat gjort också. Innan jag satte igång soppkoket satte jag till en bröddeg och i dag var jag lite bekväm och använde mig av en brödmix. Jag hittade "Det moderna brödet" från http://produkter.pauluns.se/

Allting finns i förpackningen och man behöer bara tillsätta vatten. Degen var mycket lättarbetad och brödet blev riktigt gott och nyttigt (enligt förpackningen!).

söndag 16 september 2007

Höstrusk och Druvor




Idag har det varit en riktig sitta inne och mysa dag. Vädret har varit grått och trist och regnet har hängt i luften hela dagen och det har också kommit några skurar. Därför tände jag en brasa i kaminen redan i morse och åt sedan frukost framför brasan. Igår var det skördefest hos Carina och jag hade blivit ombedd att ta med mig druvor från min egen trädgård. Jag har en vinranka i växthuset som för första gången sen vi flyttade hit (vi har bott här i tre år nu) gav en fin skörd. De andra åren har druvorna varit små och hunnit börja mögla innan jag blivit färdig att plocka dem. Men i år blev det många och stora klasar med söta goda blå druvor. Kanske är det min omsorg och beskäring som burit frukt. Roligt när man lyckas! För två år sedan planterade vi en staketdruva utanför växthuset och i år blommade den rikligt och jag såg fram emot att smaka de mogna druvorna. Det blev många små söta druvklasar men druvorna var ganska små och när jag bestämde mig för att idag ska jag plocka dem ja då var de uppätna redan, troligtvis av glada fåglar. Nu hör det till saken att vinrankan har brett ut sig ordentligt och växt långt upp i det närstående äppelträdet och även in i jersminen som växer andra sidan om rankan. Funderar faktiskt på att gräva upp den... Vi har ju ändå kvar en vinranka i växthuset som ger godare och större druvor.


Även om trädgården vissnar ner mer och mer för varje dag så finns det ju en hel del som fortfarande blommar. Till exempel lyser mina rudbeckia upp i trädgården som små solar! Funderar på att plantera fler rudbeckia faktiskt. Blev lite inspirerad igår när jag var på biblioteket i Karlshamn och lyssnade på Gunnel Carlsson från Gröna rum som delade med sig av sina bästa trädgårdstips. Hon berättade att hon inte bryr sig om att fjäska med växter. De som inte trivs och dör bryr hon sig inte om att köpa fler av. Däremot de växter som växer och frodas och trivs, de väljer hon att skaffa fler av. I min trädgård verkar Pioner och Rudbeckia trivas bra så därför borde jag nog skaffa fler sorter!

tisdag 11 september 2007

Brödbak











Idag började jag dagen med att sätta till en bröddeg. Det är inte alla dagar man har så mycket energi så det gäller att passa på när andan faller på. under tiden degen jäste åt jag frukost och när bröden var i ugnen kunde jag njuta en Café Latte! Här kommer receptet och några bilder från baket.









Morotsbröd



5 dl vatten

50 g jäst

2 msk olja

4 dl finrivna morötter

1 msk honung

2 tsk salt

1 dl siktat dinkelmjöl

ca 13 dl vetemjöl eller rågsikt







Värm vattnet till 37°. Smula ner jästen i en bunke. Häll i vattnet och rör tills vattnet löst sig. Blanda i olja, morötter, honung, salt och nästan allt mjöl.



Arbeta degen tills den är smidig och släpper bunken. Låt den jäsa övertäckt ca 40 minuter.



Ta upp degen på mjölat bakbord. Arbeta den smidig och forma den till två runda bröd. Lägg på smord plåt och låt jäsa övertäckta ca 30 minuter.



Värm under tiden ugnen till 175°. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 30 minuter och låt svalna övertäckta på galler.


torsdag 6 september 2007

Bildkrångel


Jag lyckades inte fullt ut med bildöverföringen utan fick med samma bild två gånger och kom sedan inte på hur jag skulle ta bort den. Men nu vet jag iallafall hur man lägger till bilder! Därför försöker jag igen! Den här gången med en bild på delar av årets skörd i min trädgård!

Förkylt!






Hela sommaren har nu gått och jag har bara åstadkommit 3 små inlägg på min blogg. Jag kanske inte är någon riktig bloggare trots allt. Eller så har jag verkligen inte gett det en chans. Jag har egentligen jättemycket att berätta men jag tar mig inte tid att sätta mig vid datorn. Ja vi har ju ingen laptop så det är ju inte lika smidigt då. Nästa dator ska definitivt vara en bärbar. Då kan jag sitta i köket och skriva om jag vill, laga mat och baka samtidigt kanske eller till och med sitta i trädgården och dricka café latte och hämta inspiration i naturen.

Idag är veckans enda lediga dag och jag är klubbad av höstens första och förhoppningsvis enda förkylning. Det blir inte mycket gjort då kan jag säga. Har masat mig ner i källaren och satt i gång en maskin tvätt, får se om jag kommer ihåg att hänga upp den också... Kattungarna som snart ska lämnas till nya hem driver mig till vansinne. Idag åkte en kruka i golvet och ingen gärningsman var synlig när jag kom in i rummet. Men de är söta när de sover vilket de gör just nu.

Ikväll börjar kören för höstterminen och jag har verkligen sett fram emot det, men sjunga är inte att tänka på med min sargade hals, men jag går ändå dit och lyssnar lite så jag får veta vad som står på programmet inför hösten.


Egentligen borde jag vara ute i trädgården och höstgräva men jag orkar helt enkelt inte. Hoppas det vackra höstvädret håller i sig nästa vecka och att förkylningen däremot inte är ihållande så kanske jag får något gjort ute då istället!


Idag ska jag blogavancera och prova att lägga in en bild. Det blir kattungar i viloläge! Lyckas jag med det kanske det blir någon mer bild.

tisdag 17 juli 2007

Skärpning...

Nu får jag ta och skärpa till mig. Vad ska jag med en blog till om jag inte använder den. Jag har visserligen inte varit på topp de sista veckorna och har till och med varit sjukskriven en vecka pga krånglande mage. Magkatarr sa doktorn att det är. Inte så kul precis. Men jag får försöka stressa mindre och äta bättre! Nu är det ialla fall snart semester! Ska bara jobba tre dagar till och sen ska jag njuta av att vara frånvarande i 3 hela veckor! Hoppas solen tittar fram då...

tisdag 26 juni 2007

Ledig dag!

Regnet öser ner och det är så mörkt att man får tända lamporna för att se något inomhus! Men det är ju en perfekt dag att vara hemma och pyssla i köket. Jag började dagen med att baka hallonmoussetårtan som tjejerna ska serveras till kaffet. Mycket disk blev det och den står fortfarande kvar i köket eftersom det kändes mer lockande att starta upp datorn och skriva lite. Nyhetens behag heter det ju! Tårtan är lite pysslig att baka, många olika vispskålar för tårtbotten, äggsmet, grädde, äggvita och passerade hallon samt gelantin som ska hällas i under omrörning. Första gången jag gjorde den hällde jag gelatinet i äggsmeten och rörde sedan. Jag kan säga att det blev en del klumpar och jag fick sila smeten och sedan smälta om gelatinet. Det gick bättre idag och jag tror tårtan blir ännu mumsigare.

Nackdelen med en regnig dag är att sniglarna kryper ut ur sina gömslen och snaskar i sig av min trädgård. I går kväll var jag ute och plockade och eftersom alla andra räknar hur många sniglar de plockar bestämde jag mig också för att göra det. Tur att jag inte har räknat innan. På en timme drygt plockade jag hela 301 äckliga sniglar. Jag hade bestämt mig för att sluta vid 300 men sedan kröp det en på trappen när jag skulle gå in och hämta det kokande vattnet att skålla dem med, så den åkte med i dödens spann! Får se om jag hinner gå ut och plocka ikväll. Missar man en kväll så kan man räkna med att de är dubbelt så många kvällen efter.

Än så länge är det inte så många som vet att jag skapat mig en egen liten plats på nätet. Jag berättade för Thomas i morse innan han åkte till jobbet. Undrar om han blev orolig för vad jag ska skriva om honom? Bäst att bara skriva snälla saker om sambon! Berättade också för Carina idag när jag ringde henne och gav henne adressen så att hon kan gå in och se vad jag skrivit hittills. När jag pratade med henne hade jag bara inlägget från igår, men nu överraskar jag henne med att det finns 2 stycken! Vi ses ikväll Carina!

Nybörjare!

Hej alla!
Vad spännande det känns att börja blogga! Och nervöst förstås när tankarna blir till allmän egendom i cyberspace... Vad har jag gett mig in på! Men kan andra så kan jag, eller hur? Har inte bestämt mig riktigt vad jag ska fokusera på ännu. Inspirationen till att skapa en egen blog fick jag genom ett reportage i en av mina favorittidningar, LagaLätt, som handlade om just blogar, matblogar då förstås! När jag började titta runt lite bland vad som finns föll jag särskilt för agliolio. Dels för de underbara recepten men lika mycket för de fina bilderna. Jag blev verkligen inspírerad att skapa något jag också. Ska försöka börja använda kameran lite mera och dela med mig av bilderna här på blogen. Kan ju vara kul för vänner och bekanta och se vad som händer här i Karlshamn. Jag är inte säker på om jag kommer att dela med mig av eget påkomna recept, för jag är en riktig receptslav som sällan improviserar i köket, men jag försöker hela tiden bli bättre på det. Men recept har jag gott om! Hur ska man hinna med att prova allt som ser så gott ut!
I morgon kommer tjejkompisarna på besök för att fira min födelsedag som inföll på midsommardagen. Jag har tänkt bjuda på kycklingpaj och sallad från den egna täppan. Till kaffet blir det hallonmoussetårta (recept finns i senaste numret av LagaLätt). Får man lägga in recept från tidningar på blogen? Det måste jag nog ta reda på innan jag gör något dumt!
Känns som ett tillräckligt långt inlägg så här första gången! På återseende